CASCO 2025 - ASIROM Vienna Insurance Group - Pitesti - Arges


ROMANIA, Bucuresti, Sector 2, Bd. Carol I, nr. 31-33.
Tel: 021.317.81.36, 021. 601 10 99, 021.601.12.87
Fax: 021.317.81.32, 021 601 12 88
ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM Vienna Insurance Group este o companie de asigurari cu un istoric de peste 25 ani pe piata de asigurari din Romania. Stabilitatea si trainicia sa au facut ca in anul 2007 sa fie acceptata in grupul austriac VIENNA INSURANCE GROUP (VIG), care este lider pe piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est, cu o experienta de peste 190 ani, cu cca. 50 de companii in peste 25 de tari si avand peste 24 000 de angajati. In acelasi timp, ASIROM se afla intr-o relatie foarte buna de cooperare cu ERSTE GROUP, partener strategic al VIG. Putem spune ca ASIROM, este in prezent, o companie de asigurari moderna, racordata la cerintele pietei, stabila si o companie care continua sa ofere incredere clientilor sai. ASIROM Vienna Insurance Group este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-023-10.04.2003.
ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM Vienna Insurance Group ofera clientilor sai acoperire pentru avarii si furt, atat pe teritoriul Romaniei cat si pe teritoriul celorlalte tari europene, printr-o polita complexa, la care se pot atasa si unele clauze suplimentare. Prin aceste polite sunt asigurate atat autoturisme cat si motocicluri, autovehicule pentru transport persoane si vehicule comerciale, apartinand atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice. Pe langa acestea sunt preluate in asigurare si mijloacele de transport tractate (remorci, semiremorci, rulote, etc.). In suma asigurata sunt cuprinse si echipamentele suplimentare si/sau modificarile constructive permanente ale autovehiculului care au fost declarate anterior incheierii politei.
Obiectul asigurarii il constituie Autovehiculele si vehiculele tractate, destinate transporturilor terestre, cum ar fi:
- autoturisme, autovehicule de teren;
- automobile mixte, autoutilitare cu masa maxima autorizata pana la 3,5 to;
- autoutilitare cu masa maxima autorizata peste 3,5 to;
- autovehicule transport persoane avand peste 9 locuri;
- remorci, semiremorci, rulote si alte vehicule tractate;
Principalele conditii de care depinde preluarea in asigurare sunt:
- Autovehiculul pentru care se doreste incheierea politei de asigurare sa fie inmatriculat in Romania;
- Autovehiculul sa aiba Inspectia Tehnica Periodica valabila la data incheierii politei si pentru toata perioada asigurata, conform documentelor doveditoare;
- Autovehiculul sa nu aiba o vechime mai mare de 15 ani de la data fabricatiei inscrisa pe Cartea de Identitate a Vehiculului;
- Proprietarul sa fie in posesia numarului de chei originale ale autovehiculului + cheia service (2 chei + service);
- Proprietarul sa fie in posesia documentelor originale care atesta proprietatea asupra autovehiculului si inmatricularea acestuia;
- Proprietarul sa puna la dispozitie documentele originale de identificare a sa;
- Asiguratul sa incheie Cererea Chestionar care sta la baza incheierii politei de asigurare;
- Asiguratul sa permita reprezentantului asiguratorului sa efectueze Inspectia de Risc + fotografiile aferente;
Pentru Autovehiculele achizitionate de nou, direct de la dealerii sau producatorii din Romania, polita de asigurare poate fi incheiata in baza datelor de identificare din factura proforma.
Polita se incheie de regula pentru o perioada de 12 luni dar, in baza unei aprobari speciale se poate incheia si pentru perioade subanuale dar nu mai mica de 6 luni. Valabilitatea incepe de la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care a fost incheiata polita casco si se incheie la ora 24:00 a ultimei zile mentionata in polita.
Polita casco de la ASIROM isi exercita acoperirea pe teritoriul Romaniei si pe teritoriul urmatoarelor tari:Andorra, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herzegovina, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Gibraltar, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Republica San Marino, Republica Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia (partea europeană şi partea asiatică), Serbia, Ungaria, Vatican.
Extindere teritoriala in afara teritoriului tarilor mentionate mai sus se poate obtine in urma unei aprobari speciale, in 2 modalitati:
- Fara plata unei prime anuale suplimentare - daca asiguratul incheie pentru vehiculul asigurat o polita RCA tot la ASIROM iar in acest caz acoperirea riscurilor prin polita casco se face numai pentru perioada asigurata si teritoriul tarilor din polita RCA;
- Cu plata unei prime anuale suplimentare;
NOTA: La asigurarea riscului de furt total in afara teritoriului Romaniei sunt obligatorii fransizele mentionate pe polita.
Clauzele "Asistenta rutiera extinsa" si "Autoturism la schimb" sunt acoperite exclusiv pe teritoriul Romaniei.
Asigurat este persoana fizica sau juridica care este inregistrata pe Cartea de Identitate a Vehiculului si care are un interes patrimonial asupra vehiculului asigurat.
Suma asigurata pentru Autovehiculele asigurate pe polita casco de la ASIROM se stabileste astfel:
- pretul din factura de achizitie de nou, din Romania sau strainatate daca intre data inscrisa in factura de achizitie de nou si data intrarii in valabilitate a asigurarii a trecut o perioada mai mica de 6 luni iar asiguratul este primul proprietar. In acest caz este necesara prezentarea facturii de achizitie de nou in original sau copie legalizata. La preturile din facturile emise pentru Autovehiculele noi, achizitionate din afara Uniunii Europene, se adauga taxele legale (TVA, taxe vamale, accize, mai putin taxa de poluare).
- pretul din factura de achizitie second-hand de la o unitate specializata din Romania sau strainatate daca intre data inscrisa in factura de achizitie si data intrarii in valabilitate a asigurarii a trecut o perioada mai mica de 6 luni;
- valoarea determinata cu ajutorul sistemului electronic de evaluare utilizat de ASIROM, in toate celelalte cazuri.
In cazul autovehiculelor noi si second-hand achizitionate in rate (cu credit auto) / leasing, modul de calcul a sumei asigurate care este valabil exclusiv pe perioada de leasing este:
- pentru primul an de asigurare (corespunzator primului an de leasing/rate): pretul unitar al autovehiculului, nou sau second-hand, specificat in contractul de rate sau leasing (inclusiv TVA; taxe vamale, accize, mai putin taxa de poluare);
- pentru anul doi si urmatorii: pretul unitar al autovehiculului din primul an de asigurare, diminuat cu 15% pentru fiecare an de asigurare in parte.
Daca s-au adus modificari constructive autovehiculului, ulterior achizitiei de nou, suma asigurata se stabileste pornind de la facturi de achizitie de nou, originale sau, in lipsa acestora, de la cataloage sau liste de preturi de producatori la care se aplica o depreciere de 10% pentru fiecare an de vechime al acestora. Suma asigurata a modificarilor constructive nu poate depasi suma asigurata a autovehiculului.
Dotarile suplimentare montate pe autovehicul si mentionate in Cererea de asigurare si dovedite cu acte, se asigura in limita maxima de 20% din suma asigurata pentru autovehicul.
NOTA: Dupa producerea unui eveniment si plata despagubirii aferente, suma asigurata se reintregeste automat cu conditia ca autovehiculul sa fie readus in starea de dinaintea producerii evenimentului.
Prima de asigurare anuala este stabilita in raport cu suma asigurata, cu riscurile suplimentare asigurate si cu sistemul de fransize aplicat. Ea este exprimata in moneda contractului care poate fi RON sau EURO si poate fi achitata integral si anticipat la incheierea politei sau intr-un numar de rate agreate de comun acord cu asiguratorul. Sumele exprimate in valuta se achita in ron la cursul BNR valabil pentru ziua efectuarii platii.
Nivelul primei de asigurare este influentat de la an la an, de la o reinoire la alta, si de istoricul de daune al acelui autovehicul.
Sistemul de fransize folosit de ASIROM in polita casco consta din:
- fransiza obligatorie de minim 100 euro pentru riscul de vandalism, riscuri civile, avarii produse in parcare de autori necunoscuti, substante chimice sau corozive, daune produse de animale in timpul stationarii autovehiculului;
- Pentru celelalte riscuri, polita se poate incheia cu fransize sau fara fransize pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei, in functie de urmatorii factori:
- Pentru riscul de furt total al vehiculului asigurat exista fransize obligatorii care se calculeaza procentual din suma asigurata, diferentiate in functie de tipul vehiculului asigurat si suma asigurata a acestuia si in functie de teritoriul acoperit, astfel:
- un procent intre 5% si 20% pentru furtul total al vehiculuilui asigurat, pe teritoriul Romaniei;
- un procent intre 10% si 20% pentru furtul total al vehiculuilui asigurat, in afara teritoriului Romaniei;
- fransiza de 25% din cuantumul despagubirii daca autovehiculul asigurat a suferit pagube in timpul deplasarii iarna, pe drumuri publice, fara a avea anvelope de iarna iar in cazul autovehiculelor peste 3,5 to si a celor cu peste 9 locuri, anvelope de iarna + lanturi antiderapante;
Riscurile standard acoperite pe polita casco de la ASIROM sunt:
- ploaie torentiala, grindina, inundatie, furtuna si uragan inclusiv actiunea obiectelor purtate de acestea;
- cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren;
- greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada;
- inundatia locului de parcare a autovehiculului inclusiv actiunea mecanica a apelor curgatoare si a obiectelor purtate de acestea;
- incendiu, explozie din cauze tehnice, inclusiv afumare, patare, carbonizare;
- coliziuni cu tertii, loviri, ciocniri, izbiri;
- ciocniri, loviri, izbiri cu corpuri imobile aflate in afara autovehiculului;
- zgarieri, caderi pe/de pe, derapari, rasturnari;
- furt total si partial al vehiculului asigurat inclusiv avarii ca urmare a furtului si/sau tentativei de furt prin efractie;
- vandalism, riscuri civile, avarii produse in parcare de autori necunoscuti, substante chimice sau corozive, daune produse de animale in timpul stationarii autovehiculului;
- pagube produse elementelor vitrate ca urmare a manifestarii riscurilor asigurate;
- tractare-remorcare a autovehicului asigurat, de pana la 3,5 to, care este avariat si nedeplasabil prin forte proprii, in limita a maxim 100 km de la locul evenimentului si pana la locul de reparatie;
- cheltuieli facute in vederea limitarii pagubelor;
- pagubele produse autovehiculului asigurat in timpul operatiunilor de salvare a autovehiculului sau persoanelor (ex. descarcerarea);
- pagube produse echipamentelor suplimentare montate de asigurat pe autovehicul in plus fata de echiparea de serie si care sunt evidentiate expres in polita de asigurare;
- pagubele produse tobei catalitice, anvelopelor ori camerelor anvelopelor, centurilor de siguranta, prelatei montate pe vehicul;
- pagubele produse la capacele de roti, daca erau montate la autovehicul, iar avariile sau distrugerile au fost produse din riscurile asigurare, chiar daca vehiculul nu sa avariat;
- pagubele produse sculelor care fac parte din trusa de scule, extinctorului, trusei medicale de prim ajutor si rotii de rezerva, aflate in autovehicul iar avariile sau distrugerile au fost produse din riscurile asigurare, inclusiv vehiculul fiind avariat;
Categoriile de riscuri excluse pe polita casco de la ASIROM sunt:
- razboi, revolte, greve, tulburari civile, actiuni armate;
- explozie atomica, radiatii, poluare, contaminare etc.
- confiscare, expropriere, rechizitionare;
- piese de rezerva, combustibili, bunuri din autovehicul;
- pagube care tin de mentenanta autovehiculului sau defecte de fabricatie ale partilor componente;
- pagube produse de marfurile transportate;
- cheltuieli pentru transformarea/imbunatatirea vehiculului asigurat fata de starea lui initiala;
- concursuri si intreceri de orice fel;
- pagube produse la partile componente care erau avariate inainte de incheierea asigurarii;
- pagube produse cu intentie, frauda, declaratii mincinoase;
- pagube produse ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie sau sub influenta substantelor interzise;
- pagube care tin de mentenanta autovehiculului sau defecte de fabricatie ale partilor componente;
- pagube produse anvelopelor cu limita de uzura depasita;
- patrunderea in locuri inundate - se asigura pe clauza speciala;
- pagube datorate incarcarii vehiculului peste masa maxima autorizata;
- furtul si tentativa de furt nereclamate la organele de politie si neconfirmate de acestea;
- furtul savarsit cu intentie sau de catre prepusii asiguratului;
- furtul casetofoanelor pe sina sau cu fata detasabila, al capacelor de roti, etc.
- pagube produse suprafetelor vitrate ca urmare a defectelor de fabricatie, socului termic sau uzurii/vechimii acestora;
Fata de riscurile asigurate standard, se pot adauga clauze de asigurare suplimentare, in baza cererii exprese si scrise a asiguratului si contra unei prime de asigurare suplimentare, astfel:
- Asistenta rutiera extinsa numai pe teritoriul Romaniei - prin care sunt asigurate remedierile usoare la fata locului si tractarea pe platforma in limita a maxim 100 km, in cazul in care autovehiculul asigurat este imobilizat datorita:
- unor defectiuni electrice sau mecanice, inclusiv pana de cauciuc dubla aparuta in urma unuia si aceluiasi eveniment;
- lipsei combustibilului, utilizarii altui tip de combustibil decat cel prevazut in cartea tehnică a autoturismului, chei pierdute sau chei incuiate in acesta;
- Autoturism la schimb numai pe teritoriul Romaniei - prin care asiguratul beneficiaza de un autoturism la schimb tip "rent-a-car", utilizat numai pentru interes personal privat, maxim 5 zile calendaristice pe perioada reparatiei, in cazul in care autovehiculul asigurat este imobilizat si nedeplasabil prin forte proprii ca urmare a manifestarii unuia dintre riscurile asigurate;
- Pierderea / furtul cheilor - este asigurat, in limita a 5% din suma asigurata a autovehiculului, inlocuirea setului de inchidere al autovehiculului si/sau contactului de pornire al autovehiculului asigurat, numai in cazul in care producatorul precizeaza ca trebuie inlocuit obligatoriu tot setul, in situatia in care sunt pierdute/furate cheile/cardurile/telecomenzile de pornire;
- daune produse exclusiv suprafetelor vitrate - sunt acordate despagubiri pentru:
- repararea sau inlocuirea (dupa caz) a elementelor vitrate ale autovehiculului atunci cand sunt avariate numai acestea in momentul producerii unui eveniment asigurat;
- zgarierea autovehiculului ca urmare a spargerii suprafetelor vitrate ale acestuia;
- Circulatia pe drumuri inundate din cauza unor evenimente naturale - sunt asigurate daunele materiale produse direct de actiunea apei, aspirate de motor si/sau care a afectat echipamentele electronice, ca urmare a patrunderii cu autovehiculul in zone inundate temporar, datorita acumularii unor cantitati mari de apa;
- Extinderea retelei de unitati service reparatoare - permite ca reparatia autovehiculelor asigurate cu o vechime mai mare sau egala de 4 ani sa se poata face in orice unitate service autorizata de RAR pentru marca respectiva;
- Plata primei de asigurare sau a ratelor de prima in cuantumul si la termenele stabilite, intarzierea la plata beneficiaza de un termen de pasuire de 15 zile calendaristice;
- Sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii tehnice si functinale;
- Sa comunice asiguratorului orice modificare survenita in documentele sale de identificare, in documentele de identificare ale vehiculului sau in scopul utilizarii vehiculului;
- Sa notifice in 24 ore asiguratorul + dovada de la politie privind furtul/pierderea documentelor vehiculului sau a cheilor/cardurilor/telecomenzilor vehiculului;
- Sa instiinteze imediat organele competente (politie, pompieri, asigurator) dupa caz, de producerea vreunui eveniment asigurat;
- Sa ia masuri pentru limitarea pagubelor si conservarea, paza vehiculului avariat;
- Sa instiinteze asiguratorul in 48 ore in cazul avariilor si 24 ore in cazul furtului;
- Sa depuna la dosarul daunei toate documentele solicitate de asigurator;
- Sa pastreze intacte partile avariate ale vehiculului pana la efectuarea inspectiei de dauna;
- Sa prezerve dreptul de regres al asiguratorului impotriva vinovatului evenimentului rutier;
In conditiile generale si speciale ale politei nu se evidentiaza distinct capitolul referitor la obligatiile asiguratorului dar acestea se identifica coroborat cu drepturile asiguratului.
- Avizarea daunei la asigurator se face in maxim 24 ore in cazul furtului si maxim 48 ore in cazul avariilor;
- Constatarea daunelor se face de catre inspectorii de daune din sucursalele asiguratorului din Romania sau de catre societati mandatate de asigurator, in afara Romaniei, prilej cu care se incheie nota de constatare, se fac fotografii la vehiculul avariat si se depun documentele solicitate de asigurator la dosarul daunei;
- Asiguratul va depune la dosarul daunei documentele incheiate cu ocazia evenimentului (constat amiabil/proces verbal de la politie, cu anexele aferente) va intocmi declaratia cu privire la circumstantele producerii evenimentului;
- Daca in urma demontarii si efectuarii reparatiilor se constata si alte parti componente avariate in urma aceluiasi eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, constatarea suplimentara se va face de catre reprezentantul asiguratorului numai la solicitarea asiguratului sau unitatea service la solicitarea expresa a asiguratului, altfel despagubirea se va efectua numai la nivelul constatarii initiale;
- Daunele produse in Romania se repara numai la unitati service din Romania iar daunele produse in afara tarii se repara in strainatate numai cu aprobare speciala de la asigurator;
- Daunele la anvelope se despagubesc integral daca se dovedeste cu acte ca acestea au sub 1 an de la data cumpararii de nou, in procent de 50% daca au peste 1 an si nu se despagubesc daca au depasit limita de uzura;
- despagubirile facute pe Regres RCA nu sunt afectate de nivelul fransizelor inscrise pe polita casco;
- Repararea daunelor si aducerea autovehiculului in starea initiala se poate face:
- in oricare service specializat - plata despagubirii se face in contul asiguratului sau al unitatii service reparatoare;
- in regie proprie - plata despagubirii se face numai catre asigurat, dupa o procedura si intr-un cuantum stabilit de asigurator;
- in service partener - plata despagubirii se face direct catre unitatea service reparatoare, prin decontare directa;
- In cazul furtului, despagubirea se produce dupa cel putin 60 zile de la data avizarii daunei si in baza confirmarii de la politie privind nesolutionarea dosarului de cercetare;
- Reintregirea sumei asigurate se face automat si fara plata unei prime suplimentare;
- Plata despagubirilor se realizeaza in 15 zile lucratoare de la data cand dosarul de dauna este completat cu toate documentele necesare solutionarii sale;
- dauna totala este atunci cand valoarea estimata a cuantumului pagubei este cel mult egala cu 75% din suma asigurata;
In aceasta situatie despagubirea acordata nu va depasi:
- suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile, valoarea epavei care nu poate fi mai mica de 25% din suma asigurata (valoarea pieselor ramase neavariate stabilita pe baza ofertelor provenite de la societati specializate) si contravaloarea ratelor datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare;
Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.
Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral, de catre fiecare parte ,in conditiile expres mentionate, in scris, cu confirmare de primire, cu 20 zile inainte de a deveni efectiva.
Dreptul de a ridica pretentii fata de asigurator privind plata unor despagubiri se stinge in termen de 2 ani de la data producerii riscului asigurat.
Toate comunicarile intre parti se vor face in forma scrisa.
Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.
Polita mentioneaza expres ca asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.
Call Center Constatare daune
Tel: 021 - 9599 (tarif normal in reteaua Telekom) - de LUNI pana SAMBATA, intre 7:00 – 22:00 si DUMINICA, intre 9:00 – 17:30
021 - 777 - 9599 (tarif normal in reteaua Telekom) apelabil din strainatate - de LUNI pana SAMBATA, intre 7:00 – 22:00 si DUMINICA, intre 9:00 – 17:30
Apelurile primite in afara programului de lucru sunt preluate de catre Pointer System si transmise catre noi in dimineata zilei urmatoare pentru a-i contacta pe clienti in vederea solutionarii cererii.