AVANTAJELE politelor de asigurare pentru GARANTII, aferente achizitiilor publice

PATRU NICOLAE VALENTIN - Broker de Asigurari

Monday, May 8, 2017 - 14:23

www.asiguraripitesti.ro | office@asiguraripitesti.ro

1. GARANTIA pentru participare la licitatii - BID BOND (termen uzual in piata asigurarilor)

              Orice achizitie organizata din bani publici (surse de la bugetul de stat sau cu aport din fonduri UE - fie la institutii publice fie la intreprinzatori privati) – este OBLIGATORIU a fi licitata in una din formele de licitatie stabilita in baza ordonantei 34 / 2006 (achizitie directa / negociere / licitatie restransa / licitatie deschisa pe SEAP / licitatie deschisa in Jurnalul Comisiei Europene).

              Participantii la oricare forma de licitatie au obligatia de a depune o garantie de participare la licitatie in cuantumul stabilit prin Caietul de Sarcini / Fisa de date a achizitiei.

              GARANTIA de participare la licitatie poate fi depusa in una din urmatoarele forme:

  • cash la casieria beneficiarului investitiei (cel care organizeaza licitatia) si in limita legala a sumelor cash;
  • OP bancar in contul celui care organizeaza licitatia;
  • Scrisoare de Garantie bancara - prin care o banca indisponibilizeaza suma din contul ofertantului la licitatie pe perioada stabilita in Fisa de date a achizitiei (uzual intre 60-180 de zile care se prezuma a fi perioada maxima de adjudecare a licitatiei si incheiere a contractului);
  • Polita de Asigurare –BID BONDS – de la asiguratorii romani acreditati sa emita astfel de polite;

              Dat fiind faptul ca aceste garantii implica in general sume destul de mari (de ordinul miilor, zecilor de mii si chiar sutelor de mii de lei) si firmele nu au, mai ales in aceasta perioada, lichiditati pentru a fi imobilizate, primele doua variantele de mai sus sunt neatractive. A treia varianta implica o analiza complicata si mai ales lunga din partea bancilor - in general bancile lucreaza destul de greu (au 2 - 3 paliere de decizie, si-au redus personalul in judete).

              In aceste conditii, cea mai eficienta varianta ramane: ASIGURAREA – unde chiar daca dupa finalizarea licitatiei ofertantul a pierdut (caz in care daca ar da cash / OP / Scrisoare Bancara ar primi banii inapoi) - suma platita pentru asigurare este foarte mica.

              Exemplu: La bonitate C a asiguratului - polita de asigurare de garantie pentru 100.000 lei este maxim 1800 lei / 3 luni.

                            GARANTIA bancara - la o dobanda de 10% la credit pentru 3 luni zile ar insemna 2500 lei!!!!

 

2. GARANTIA pentru asigurarea de buna executie - PERFORMANCE BOND

               Aceasta asigurare se incheie doar cu cel care castiga licitatia.

               Contractul incheiat intre castigatorul licitatiei si beneficiar prevede clauze clare cu privire la GARANTIA de Buna Executie.

               In aceasta perioada contractele de lucrari care se vor incheia pe bani publici si fonduri UE functioneaza dupa regula europeana „n” +2 . Asta inseamna ca un contract incheiat din banii exercitiului bugetar european 2014-2020 pana la sfarsitul anului 2020 trebuie sa fie finalizat cel mai tarziu la 31.12.2022 – deci cu o durata maxima in executie de 28 de luni . (Exista posibilitatea ca negocierile Romaniei la UE sa ne permita aplicarea regulei „n”+3 - atunci contractele vor merge pana la 31.12.2023 !!!!)

               Ce inseamna GARANTIA de Buna executie – ca termen tehnic?

               Aceasta Garantie – reprezinta o acoperire financiara a beneficiarului lucrarii cu privire la riscurile de calitate, respectare documentatie / proiect de catre constructor (sau cel care vinde echipamente constructorului).

               Exemplu - Constructorul „X” lucreaza Amenajarea Raului Arges - aparari de mal, poduri si podete, drumuri laterale. Intr-o faza a lucrarilor – beneficiarul descopera ca o lungime de 20 m de dig nu sunt de calitate si someaza constructorul sa le refaca pe cheltuiala lui. In cazul in care exista CULPA constructorului si acesta refuza refacerea, se actioneaza GARANTIA de Buna executie !

                Tipurile de Garantii de buna Executie

  • In mod traditional aceasta Garantie se poate retine din facturile lunare / situatiie de lucrari lunare intocmite de catre constructor - si uzual in contracte este intre 10-20% din valoarea intregului contract. In cazul acesta se constitue un cont de trezorerie si Beneficiarul vireaza valoarea garantiei (10-20%) in acel cont de care constructorul nu se poate atinge !!! Astfel se imobilizeaza sume mari de bani, nepurtatoare de dobanda si la finalizarea lucrarilor constructorii / prestatorii de servicii descopera ca sunt in pierdere!
  • O a doua solutie este Scrisoarea de Garantie Bancara – Aceasta varianta implica fie o linie de credit fie un tip de imprumut bancar. Bancile solicita pentru aceste Scrisori depozite de tip cash collateral (adica pui banii intr-un cont purtator de dobanda minima - imobilizezi bani) fie garantii imobiliare de tip ipoteci pe Cladiri (evaluarea bancara a unei Cladiri este circa 50% din valoarea ei de piata). Se analizeaza greu, in medie dureaza cam 2 luni si daca banca considera expunerea clientului ca fiind mare –nu se acorda !
  • Polita de Asigurare – Performance Bond - este Solutia Optima pentru majoritatea constructorilor / prestatorilor de servicii, in aceasta perioada.

                Incheierea unei asemenea polite duce automat la negocierea / incheierea asigurarii CAR pentru lucrare !

                Exemplu: Contract de 1.000.000 Euro - 24 luni - Primaria Pitesti - beneficiar - Extindere retea apa canal cartier Trivale - Garantie Buna executie 10% -> 100.000 Euro

                              Constructor - SC X Trust – care mai poate avea 2 - 3 contracte in derulare.

                                     a) - are nevoie de bani - nu accepta retinere lunara in cont trezorerie;

                                     b) - nu are cash colateral, obtine o Scrisoare de Garantie bancara – cu o dobanda anuala la Euro de 7,5% - inseamna 15.000 Euro / 24 luni !!!

                                     c) - Polita - bonitate C – cota tarifara / an 1,80 - prima 1,80% x 100.000 x 2 = 3.600 Euro / 24 luni!!!

                                                     Economie constructor-11.400 Euro !

                                 Dumneavoastra ce alegeti daca sunteti constructor ?

 

3. GARANTIA de Restituire a Avansului - ADVANCE PAYMENT BOND

                 Aceasta garantie este doar a celui care a castigat licitatia

                Ce reprezinta avansul si cum functioneaza in contracte?

                Caietul de Sarcini / Contractul prevad in ele posibilitatea ca beneficiarul unei investitii sa acorde contractantului lucrarii un avans de pana la 30% din valoarea contractata la inceputul investitiei. Acest avans se prezuma a fi utilizat de catre constructor / prestatorul de servicii in a da la randul sau avansuri celor care-i vor furniza materiale (exemplu: - celui de la care cumpara fier beton, caramizi, cabluri electrice, conducte etc. - functie de specificul lucrarii) sau pentru a cumpara primele materiale de care are nevoie pentru a incepe lucrarea.

                 In cutuma contractelor in derulare avansul se recupereaza, de obicei, in maxim 12 luni!

                 Beneficiarul este obligat sa-si ia masuri de siguranta – constructorul, intr-un caz absurd, poate sa "uite" sa mai execute lucrarile !!!!

                 Solutii:

  • Scrisoare de Garantie Bancara de Restiuire a Avansului - parcurge pasii de la asigurarea Garantie de Buna Executie. Are durata stipulata in contract, de obicei 12 luni. Analiza unei astfel de scrisori este foarte complicata si in banci - se iau in calcul inclusiv actionari si familiile lor (daca au dosare penale, daca au fost in incidenta bancara, daca au procese penale) si de obicei se acorda greu.
  • Polita de Asigurare - ADVANCE PAYMENT BONDS - Este avantajoasa pentru constructor - riscanta pentru asiguratori.

                   Exemplu: - Contract 1.000.000 Euro

                                  - Avans –max. aprobat - 300.000 Euro

                          a - Varianta Scrisoare Garantie Bancara - 300.000 x 7,5% dobanda / an = 22.500 Euro dobanda

                          b - Varianta Polita - ADVANCE PAYMENT BONDS - 300.000 Euro  x 2,25% = 6.750 Euro

                   Contractele care prevad posibilitatea acordarii de avansuri prevad si modalitatile prin care se va retine acest avans (de obicei o retinere in 12 rate lunare) din situatiile de lucrari / facturile emise de catre constructor lunar.

                    Exemplu – avans 300.000 Euro in 12 luni= 25.000 Euro / luna

                                  - lunar dintr-o facture de circa 50.000 Euro – se platesc 25.000 Euro si 25.000 Euro se retin. Exista totusi cazuri in care avansul se esaloneaza pe intreaga perioada a contractelor.

 

4. GARANTIA de Mentenanta / Intretinere - MAINTENANCE BOND

               Asigurarea se incheie doar pentru Constructorul / Prestatorul de servicii care a executat contractul.

              Ce inseamna mentenanta / intretinere ?

              Caietele de Sarcini / Fisele de Achizitii ale investitiilor prevad obligativitatea constructorilor / prestatorilor de servicii sa remedieze eventualele vicii ascunse (defectiuni la instalatii, lucrari de proasta calitate) ale lucrarilor pe o perioada determinata dupa finalizarea investitiei si predarea acesteia la beneficiar.

              Cuantumul Garantiei de Mentenanta este de asemenea stabilit prin Caietul de Sarcini al achizitiei si se situeaza la un procent intre 30-50% din GARANTIA de Buna Executie - PERFORMANCE BOND.

              Apar astfel 2 documente tehnice :

  • Receptia de Terminare a Lucrarilor - cand se finalizeaza contractul si se preda investitia la beneficiar - cu toate documentele investitiei;
  • Receptia Finala a investitiei - cand investitia intra total si definitiv in patrimoniul beneficiarului si de cand acesta are drepturi si obligatii depline asupra investitiei.

              Intervalul de timp intre cele doua receptii este situat intre 12 - 24 luni (functie de tipul de investitie) - si reprezinta perioada de Mentenanta / Intretinere aflata in sarcina constructorului.

              La data receptiei la Terminarea Lucrarilor - daca se incheie Procesul Verbal de Receptie de Terminare a lucrarilor (nu exista obiectiuni de remediere) polita de asigurare PERFORMANCE BOND se finalizeaza.

              Constructorul este in acest caz obligat sa transmita beneficiarului un alt instrument financiar care sa acopere perioada de mentenanta pana la Receptia Finala:

  • Suma depusa in cont la trezorerie - neatractiva;
  • Scrisoare de Garantie Bancara - are pasii descrisi anterior;
  • Polita de Asigurare - MAINTENANCE BOND

              Exemplu: - GARANTIA de Buna Executie - 100.000 Euro

                            - GARANTIA de Mentenanta - 40% - 40.000 Euro / 24 luni

                                       a) Scrisoare de Garantie Bancara - 40.000 x 7,5% / an x 2 = 6.000 Euro

                                       b) Polita Asigurare - 40.000 Euro x 1,80% / an x 2 = 1.440 Euro (bonitate C)             

              Aceasta asigurare poate fi incheiata si pentru lucrarile care se apropie de finalizare.