LOCUINTA 2024 - asigurare facultativa a locuintelor - GENERALI Romania Asigurare - Reasigurare - Pitesti - Arges
ROMANIA, BUCURESTI, Sector 1, Piata Charles de Gaulle, nr. 15, etajele 6 si 7.
GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA este o societate de asigurari cu traditie si un istoric indelungat pe meleagurile romanesti. In 1835 era infiintata, la Braila, prima sucursala a grupului Generali, in Romania. In 1935 societatea isi muta sediul la Bucuresti si isi schimba denumirea in GENERALA - Societate Romana de Asigurari Generale. In anul 1948, datorita contextului politic, Grupul Generali este fortat sa se retraga de pe piata est-europeana si, implicit, din Romania. Dupa o pauza de 45 de ani, in anul 1993 Generali revine pe piata din Romania. Astfel, se infiinteaza societatea Generala Asigurari S.A., avand capital mixt italiano-roman, actionarii fiind Assicurazioni Generali (51%) si alte 4 companii romanesti, activitatea vizand in principal asigurarile generale. In anul 1999, Generali Holding Vienna preia pachetul majoritar de actiuni, iar numele companiei devine GENERALI Asigurari. In anul 2011, Generali Asigurari si Ardaf fuzioneaza dand nastere unei noi companii, cunoascuta astazi ca Generali Romania, o companie mai puternica in piata romaneasca de asigurari. Generali Romania este prezenta in toate orasele importante ale tarii, cu peste 88 de agentii si puncte de lucru, reusind in fiecare zi sa protejeze in mod activ si sa imbunatateasca calitatea vietii oamenilor. GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-002-10.04.2003.
GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA ofera clientilor sai o polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, prin care sunt preluate in asigurare cladirile cu destinatie de locuinta, detinute pe teritoriul Romaniei, de catre persoanele fizice sau juridice, cu domiciliul sau resedinta in Romania, avand calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora. Polita este modulata acoperind atat riscuri asigurate standard cat si riscuri optionale care sunt asigurate prin clauze aditionale, pentru care se plateste prima de asigurare suplimentara.
Avantajele incheierii politei EUROCASA sunt:
- Reteaua teritoriala de solutionare a daunelor, conectata on-line la un sistem informatic avansat, permite ;rezolvarea in conditii optime a oricarei solicitari de despagubire.
- Promptitudine in plata despagubirilor.
- Flexibilitate, prin variantele de acoperire disponibile.
- Accesibilitate, datorata unor tarife deosebit de avantajoase.
- Polita poate fi incheiata chiar si de catre chirias, fiind astfel scutit de grija unor eventuale daune produse locuintei inchiriate.
- Sunt acoperite si eventualele daune cauzate bunurilor tertilor de un eventual incendiu produs in locuinta asigurata.
- Plata integrala a primei de asigurare la toate variantele de asigurare beneficiaza de reduceri.
Polita EUROCASA ofera flexibilitate, fiind disponibila in multiple variante de asigurare, in functie de optiunea asiguratului:
- EUROCASA Optim - o varianta foarte avantajoasa de asigurare a locuintei si bunurilor, care acopera urmatoarele riscuri:
- incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor si a vehiculelor spatiale, lovirea de catre vehicule rutiere.
- Fum, gaz sau vapori.
- Cheltuieli necesare pentru demolare, evacuare si transport.
- Cutremur si alte calamitati naturale (inundatii si aluviuni,fenomene atmosferice, prabusirea, alunecarea, surparea sau caderea terenului, greutatea stratului de zapada).
- daune produse de avarii la instalatiile de apa.
- Evenimente socio-politice si acte de vandalism.
- Furt prin efractie, talharie, acte de vandalism si daune produse cu ocazia furtului sau talhariei.
- Boom sonic.
- Cheltuieli de cazare provizorie la alta locatie.
- EUROCASA Completa si EUROCASA Completa Plus - suplimentar, fata de riscurile asigurate in cadrul variantei EUROCASA Optim, asigura:
Cele trei variante de asigurare pot fi completate cu urmatoarele clauze speciale:
- Bunuri speciale;
- Obiecte de pret;
- Centrale termice si aparate de aer conditionat;
- Spargerea suprafetelor vitrate;
- Arme de foc;
- Carti de specialitate;
- Cladiri in amenajare;
- Raspunderea civila a familiei extinsa in Romania.
Obiectul politei de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, il constituie:
- Cladirea cu destinatie de locuinta
- Se cuprinde in asigurare:
- cladirea descrisa ca amplasament, destinatie si caracteristici constructiv-functionale in polita, inclusiv partile mobile ale acesteia (usi, ferestre, luminatoare, mijloace de inchidere si protectie etc.), instalatiile fixe in serviciul cladirii asigurate (instalatia electrica, instalatiile igienico-sanitare si de apa, conducte de canalizare, instalatia de incalzire inclusiv centrala termica, caloriferele, instalatia de aer conditionat etc.) tot ceea ce este considerat imobil prin natura ori destinatie, gresia, faianta, frescele, statuile si decoratiunile fara valoare artistica, zugraveli, tapiserii si acoperiri ornamentale;
- cotele parti corespunzatoare din imobile detinute in proprietate comuna;
- dependinte, apartinand cladirii asigurate, chiar si separate, situate in spatiile adiacente la maxim 30 m de cladirea asigurata, care respecta standardele de structura constructiva prevazute in prezentele conditii de asigurare si a caror utilizare-functionalitate este legata de destinatia cladirii asigurate (respectiv, locuinta);
- constructiile anexe (garaj, gard de imprejmuire, piscina, foisor) in masura in care sunt inscrise cu suma asigurata in polita de asigurare, sunt situate in spatiile adiacente la maxim 30 m de cladirea asigurata si respecta standardele de structura constructiva prevazute in prezentele conditii de asigurare.
- Structura constructiva - localurile asigurate, respectiv imobilul din care fac parte (blocuri de locuinte, vile, complexe rezidentiale etc.), inclusiv dependintele, trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
- sa aiba structurile verticale de rezistenta din beton armat, metal sau zidarie portanta, iar peretii exteriori si planseele, construiti din materiale incombustibile; structura portanta a acoperisului poate include si materiale combustibile (lemn);
- sunt acceptate, doar prin mentionarea expresa in polita de asigurare, si imobile avand structuri verticale de rezistenta din beton armat, metal sau zidarie portanta, peretii exteriori construiti din lemn ignifugat si materiale incombustibile, planseele din lemn sau materiale incombustibile, cu conditia ca partea construita din lemn sa nu depaseasca 50% din totalul suprafetei construite; asigurarea este valabila cu aplicarea prevederilor clauzei „case cu elemente din lemn (max. 50%)”.
- In completarea celor mentionate mai sus, sunt asigurabile doar cladirile si dependintele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt construite in baza autorizatiei de constructie emisa in conformitate cu legislatia aplicabila la momentul realizarii constructiei;
- nu se afla pe listele publicate de autoritati ca apartinand clasei 1 sau 2 de risc seismic sau Urgenta 1 (U1);
- nu sunt amplasate in zone predispuse la inundatii sau alunecari / surpari de teren, avalanse sau caderi de stanci;
- nu sunt situate la mai putin de 100 m fata de ape statatoare (lacuri, mare) sau cursuri de apa (fluviu, rauri, parauri etc.) neregularizate corespunzator (potrivit normelor in vigoare) cu diguri si/sau maluri din piatra sau beton armat in zona de amplasament a cladirii (dependintelor) asigurate;
- nu sunt construite in zone in care organele in drept au interzis constructia prin acte publice sau comunicate proprietarului.
- Nu sunt asigurabile:
- Cladiri ce nu respecta conditiile de mai sus privind structura de rezistenta, spre exemplu de tip paianta, chirpici, blocheti, structura de lemn, OSB, sau din orice materiale netratate termic sau chimic;
- sere, solarii, pavilioane, grajduri, saivane, cotete, corturi;
- Cladiri si dependinte fara acoperis sau inchideri perimetrale (usi, ferestre, sisteme de inchidere sau avand incuietorile deteriorate);
- Cladiri avand alta destinatie decat cea inscrisa in polita (respectiv, cea de locuinta);
- Cladiri, dependinte sau constructii anexe, in stare avansata de degradare, nelocuite sau parasite, nefunctionale conform destinatiei.
- Se cuprinde in asigurare:
Nu se considera ca facand parte din cladire si deci nu se asigura in niciun caz terenul pe care este situata aceasta.
- Cladiri in constructie
- In cazul in care locuinta asigurata este in constructie, pana la finalizarea lucrarilor, semnarea procesului verbal de receptie finala, indeplinirea cerintelor din Anexa 1 Exigente minimale a Legii 114/1996 si utilizarea in conditii uzuale/normale ca locuinta permanenta sau temporara, asigurarea este limitata la riscurile: FLEXA, Cutremur, Inundatii si Aluviuni, Prabusirea si alunecarea terenului.
- Asigurarea este valabila cu aplicarea, in caz de dauna, a unei fransize procentuale (procent neacoperit) de 10% din valoarea daunei lichidabile.
- Constructiile anexe - garaj, piscina, foisor, gard de imprejmuire, aflate in proprietatea asiguratului, cu conditia sa fie construite din materiale incombustibile, in baza unei autorizatii de constructie si finalizate din punct de vedere constructiv si functional.
- Indiferent de varianta de asigurare a politei acoperirea constructiilor anexe este limitata la riscurile: FLEXA si calamitati naturale.
- In cazul constructiilor anexe care contin elemente structurale din lemn se prevede o fransiza procentuala de 20% din valoarea daunei lichidabile pentru daune de incendiu si/sau explozie.
- Continut - se cuprind in asigurare, la amplasamentul inscris in polita, toate bunurile ce se pot gasi in interiorul unei locuinte particulare, ca de exemplu:
- mobilier, covoare, vesela, articole sportive si/sau de camping;
- bunuri electrocasnice, aparate audiovizuale, aparate electrice si electronice, instrumente si alte obiecte pentru uzul casnic, gospodaresc, personal;
- articole de imbracaminte si incaltaminte in limita a 500 EUR (sau echivalentul in RON) per obiect;
- Se mai pot include in asigurare si urmatoarele categorii de bunuri:
- articole de imbracaminte, incaltaminte si accesorii vestimentare de lux, blanuri, sculpturi, statuete, tapiserii si covoare de pret, tablouri si in general obiectele de arta fara valoare istorica sau de patrimoniu - denumite generic „Bunuri Speciale”; pentru fiecare din aceste bunuri asiguratorul nu va plati, ca urmare a producerii evenimentului asigurat, o suma mai mare de 1.000 EUR (sau echivalentul in RON) per obiect, oricare ar fi valoarea care rezulta dintr-o eventuala expertiza;
- arme de foc, cu conditia pastrarii acestora conform dispozitiilor legale;
- carti in biblioteca, volume de specialitate, cu excluderea manuscriselor sau cartilor cu valoare istorica sau de patrimoniu. In caz de dauna, asiguratorul nu va compensa valoarea intreaga a colectiei de carti deteriorate, ci numai pretul corespunzator proportiei volumelor distruse sau deteriorate din totalul colectiei. Asigurarea nu va putea fi niciodata extinsa pentru volumele din colectie aflate in alte locatii decat cele afectate de evenimentul asigurat sau care au fost incredintate tertilor in diferite scopuri. Asiguratorul nu va despagubi pentru un singur volum mai mult de 50 EUR (sau echivalentul in RON).
- bijuterii, ceasuri cu valoare peste 500 EUR per bucata si obiecte pretioase, colectiile numismatice si filatelice, obiecte si servicii din argint si aur - denumite generic “Obiecte de pret“. Conditie esentiala pentru acoperirea riscului de furt pentru “Obiecte de pret” este existenta unui sistem functional de alarmare anti-efractie, in caz contrar riscul de furt nefiind acoperit. Daca aceasta instalatie, oricare ar fi motivul, nu s-a aflat in functiune la momentul producerii efractiei, se aplica o fransiza procentuala de 20% din dauna lichidabila produsa prin furt asupra “Obiectelor de pret”. Asiguratorul nu va despagubi o valoare mai mare de 1.000 EUR (sau echivalentul in RON) pentru fiecare din aceste bunuri, oricare ar fi valoarea solicitata de asigurat sau care rezulta dintr-o expertiza. Pentru fiecare eveniment asigurat se va aplica o fransiza fixa de 100 EUR (sau echivalentul in RON). Limita maxima de despagubire per eveniment si an de asigurare, pentru intreaga partida “Obiecte de pret” este de 10.000 EUR (sau echivalentul in RON).
- Sunt excluse din asigurare:
- mobilier, tablouri, sculpturi, si obiecte de arta asemanatoare cu valoare istorica sau de patrimoniu;
- hartii de valoare, titlurile de credit, banii precum si alte documente de valoare;
- vehiculele inmatriculate/inmatriculabile, ambarcatiuni sau aparate de zbor de orice fel, bunurile scoase din uz sau inutilizabile, bunuri ce constituie obiectul unui contract de leasing.
Bunurile asigurabile la categoria “Continut” se pot asigura fara sa fie necesara prezentarea unei liste detaliate, pentru o suma asigurata cumulata ce nu depaseste 25.000 Euro, cu exceptia bunurilor din categoriile “Bunuri speciale” si/sau “Obiecte de pret” care se includ in asigurare doar in baza unei liste detaliate din care sa rezulte caracteristicile, detalii de identificare si valoarea fiecarui bun in parte.
Asiguratorul acorda despagubiri si pentru daune produse bunurilor achizitionate ulterior inceperii perioadei de asigurare, fara a depasi suma asigurata inscrisa in polita pentru categoria “Continut” si in limita a maxim 20% din respectiva suma. Sunt exceptate bunurile din categoriile “Bunuri speciale” sau “Obiecte de pret” (conform paragrafului anterior).
Pentru a putea sa incheie o polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa detina calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora;
- locuinta asigurata poate sa fie locuita permanent sau temporar;
- sa intocmeasca cererea chestionar/declaratia de asigurare, care contine informatii relevante despre asigurat, contractant si/sau beneficiar, despre locatia asigurata, despre perioada de asigurare, despre beneficiarul despagubirii, informatii care sunt esentiale pentru intocmirea politei;
- sa puna la dispozitie asiguratorului documentele de identitate ale asiguratului, contractantului si/sau beneficiarului; documentul privind detinerea locuintei; documente care vizeaza cesiunea la banca;
- sa permita efectuarea inspectiei de risc, daca asiguratorul solicita acest lucru;
- sa detalieze istoricul de daune, daca este cazul;
Cererea chestionar trebuie intocmita in oricare din urmatoarele situatii:
- incheierea unei polite noi;
- reinoirea unei polite existente, inainte de data expirarii acesteia;
- alte situatii care presupun schimbari ale informatiilor continute in polita de asigurare;
Asiguratorul are intotdeauna dreptul de a efectua inspectii de risc asupra imprejurarilor esentiale care pot conduce la producerea evenimentului asigurat. Exercitarea de catre asigurator a dreptului de a inspecta nu-l scuteste pe asigurat sau contractant de nici una din obligatiile sale, inclusiv de obligatia legala de a furniza asiguratorului toate informatiile si datele necesare cu privire la obiectul asigurarii atat la momentul incheierii politei cat si in cursul derularii asigurarii.
Principalele informatii care trebuiesc furnizate asiguratorului, prin cererea-chestionar, sunt:
- datele de identificare ale asiguratului, contractantului si/sau beneficiarului;
- adresa locatiei asigurate;
- interesul asigurabil asupra locatiei asigurate:
- proprietate;
- inchiriata;
- alta situatie;
- informatii generale despre locatia asigurata:
- modalitatea in care a fost construita:
- in regie proprie;
- prin societate autorizata de constructii;
- tipul locatiei;
- gradul de ocupare;
- localizarea in localitate;
- amplasament fata de benzinarii, santiere in lucru, unitati industriale, etc.
- anul construirii;
- anul ultimei consolidari facute in baza unei autorizatii;
- regimul de inaltime, numarul de camere, suprafata utila totala;
- tip fundatie, structura de rezistenta, pereti (zidarie), invelitoare, termo-hidro izolatie, tamplarie, suprafete vitrate, pardoseala, utilitati, surse de apa, instalatii sanitare, instalatii electrice, sisteme de incalzire, usi de acces, amenajari speciale;
- sisteme de protectie la furt, impotriva incendiului;
- alte constructii anexa, imprejmuiri, etc.;
- modalitatea in care a fost construita:
- riscurile dorite a fi acoperite:
- riscuri de baza;
- riscuri suplimentare;
- moneda contractului;
- suma asigurata pentru:
- locatia cu destinatie locuinta;
- continut/bunuri;
- riscurile acoperite prin clauzele suplimentare;
- informatii privind istoricul de daune al locatiei asigurate;
- perioada asigurata;
- daca exista sau nu, incheiata, o polita de asigurare obligatorie a locuintei pad;
- modalitatea de plata a primei anuale:
- integral;
- in numarul de rate acceptate de asigurator;
- daca mai exista alte polite incheiate pentru aceeasi locatie la alti asiguratori.
Pe aceste informatii asiguratorul urmeaza sa le aiba in vedere pentru individualizarea si evaluarea riscurilor in vederea adoptarii deciziei de incheiere a politei de asigurare sau de declinare a ofertei. Lipsa veridicitatii declaratiilor asiguratului cu privire la cele mentionate in continutul cererii chestionar/specificatiei se sanctioneaza cu rezolutiunea politei.
Asiguratorul isi asuma raspunderea pentru toate consecintele rezultate din neevaluarea riscului potrivit prevederilor legale inainte de cuprinderea in asigurare, cu exceptia cazului in care vointa asiguratorului a fost influentata de un viciu de consimtamant imputabil asiguratului.
Polita de asigurare facultativa a locuintei nu poate fi incheiata si nu poate intra in vigoare fara existenta / incheierea in mod valabil si in prealabil a politei de asigurare obligatorie a locuintei (pad). Asiguratul are obligatia sa prezinte inainte de incheierea asigurarii facultative, o copie a politei pad valabil incheiata pentru locuinta asigurata. In cazul politelor facultative multianuale, asiguratul are obligatia sa transmita asiguratorului o copie a politei pad valabil incheiata pe numele sau, pentru locuinta asigurata, la fiecare aniversare anuala.
In situatia in care la incheierea politei si/sau la fiecare aniversare anuala, asiguratul nu face dovada detinerii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (pad) valabil incheiata, polita de asigurare inceteaza de drept, fara nicio formalitate prealabilă, asiguratul fiind de drept in intarziere prin simpla neexecutare a obligatiei.
Polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA poate fi incheiata, pe o perioada de minim 12 luni dar, in baza unor aprobari speciale, si pe perioade subanuale sau chiar multianuale.
Raspunderea asiguratorului incepe la ora 00:00 a datei inscrisa in polita de asigurare, dar nu inainte de ora 24:00 a zilei in care s-a platit prima de asigurare cuvenita sau prima rata a acesteia si inceteaza la ora 24.00 a ultimei zile a perioadei de asigurare precizate in polita sau odata cu producerea evenimentului asigurat care are ca urmare epuizarea intregii sume asigurate precizate in polita.
Raspunderea asiguratorului inceteaza:
- la ora si ziua inscrise in polita de asigurare;
- ìn caz de dauna totala;
- la data schimbarii proprietarului/utilizatorului interesului asigurabil;
- cu acordul ambelor parti;
- la ora 24:00 a datei expirarii termenului de pasuire de 15 zile calendaristice, daca nu s-a achitat pana la acest termen rata scadenta;
- prin denuntare unilaterala, sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire, cu un preaviz de 20 zile;
- ìn caz de forta majora;
- prin desfiintarea de drept a politei in cazul in care asiguratul nu-si indeplineste obligatiile contractuale.
Polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA isi exercita acoperirea numai pe teritoriul Romaniei.
Asigurat pe polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA poate sa fie orice persoana fizica sau juridica, cu domiciliul sau resedinta in Romania, avand calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora.
Beneficiarul politei de asigurare facultativa a locuintelor este persoana fizica sau juridica, desemnata de proprietar si mentionata in polita, indreptatita sa primeasca despagubirea pentru pagubele provocate locuintei asigurate in urma producerii unui risc acoperit.
Suma asigurata reprezinta suma maxima in limita careia asiguratorul poate acorda despagubiri asiguratului sau celor in drept, in cazul producerii evenimentului asigurat, sau suma totala a despagubirilor ce se pot acorda pe toata perioada de valabilitate a asigurarii.
Suma asigurata se stabileste potrivit declaratiei asiguratului, conform uneia din formele de asigurare prevazuta in polita (Valoare de nou, respectiv Valoare reala).
La stabilirea sumei asigurate trebuie luate in considerare urmatoarele criterii:
- la Valoarea de nou:
- pentru Cladiri/constructii anexe: costul construirii de nou a cladirii/constructiilor anexa, cu acelasi tip de materiale si la aceiasi parametrii constructivi;
- pentru continut: costul de achizitie de nou a unor bunuri de acelasi fel si cu aceleasi caracteristici tehnice si functionale.
- la Valoarea reala:
- pentru Cladiri/constructii anexe: costul construirii de nou a cladirii/constructiilor anexa, diminuat cu valoarea deprecierii stabilita in functie de vechime, grad de uzura, starea de intretinere si alti factori similari;
- pentru continut: costul de achizitie de nou a bunurilor diminuat cu valoarea deprecierii stabilita in functie de vechime, grad de intrebuintare, uzura morala, stare de intretinere si alti factori similari sau valoarea de piata.
In cazul in care asiguratul are calitatea de chirias in cladirea care contine bunurile asigurate la categoria Continut, la rubrica “Risc Locativ” din polita trebuie inscrisa valoarea cladirii inchiriate, stabilita la valoarea reala.
Asigurarea la o suma care depaseste valoarea bunului (valoare stabilita conform formei de asigurare inscrisa in polita) este nula daca asiguratul sau contractantul au fost de rea credinta, acestia neavand dreptul la restituirea primei de asigurare.
Daca contractantul/asiguratul nu a fost de rea credinta, polita isi produce efectele pana la concurenta valorii efective a bunului asigurat la momentul producerii evenimentului asigurat (valoare stabilita conform formei de asigurare inscrisa in polita) si contractantul/asiguratul are dreptul de a obtine o restituire proportionala a primei de asigurare.
In cazul in care polita de asigurare s-a incheiat pentru o suma asigurata care este inferioara valorii bunului (valoare stabilita pe baza tuturor condițiilor contractuale) despagubirea cuvenita se reduce corespunzator raportului dintre suma prevazuta in polita si valoarea efectiva a bunului. Din cuantumul astfel calculat va fi scazuta fransiza prevazuta in polita.
In cazul in care sunt asigurate mai multe bunuri sau mai multe categorii de bunuri, normele de mai sus se aplica pentru fiecare bun sau categorie de bunuri; nu se admit compensari intre bunuri sau categorii de bunuri.
Prima de asigurare se stabileste in aceeasi moneda in care s-au stabilit sumele asigurate, plata putand fi efectuata in lei iar pentru cele in valuta in lei la cursul de schimb B.N.R. valabil la data efectuarii platii.
Primele de asigurare se achita anticipat si integral pentru intreaga perioada mentionata in polita sau in maxim 4 rate egale, din care prima rata se plateste la incheierea politei, iar urmatoarele pana la datele scadente mentionate in aceasta.
In cazul in care asiguratul nu plateste prima de asigurare, in termen de 15 zile lucratoare de la data scadenta, polita de asigurare se reziliaza automat incepand cu data scadenta a ratei neachitate. In perioada de 15 zile lucratoare de la scadenta, asigurarea produce efecte.
Polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA se incheie cu urmatoarele fransize deductibile pe eveniment:
- 20 000 EURO pentru riscul de CUTREMUR; 20 000 EURO pentru riscul de INUNDATII NATURALE si 20 000 EURO pentru riscul de ALUNECARI DE TEREN - fransize care rezulta din obligativitatea existentei si/sau incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei pad pentru locatia respectiva, anterior incheierii politei facultative, asa cum precizeaza Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - fransiza nu se aplica pentru daunele provocate bunurilor casnice asigurate.;
- fransize procentuale din suma asigurata pe care asiguratul le accepta in scopul diminuarii primei anuale de asigurare;
- fransiza de 10% din valoarea daunei lichidabile pentru cladirile in constructie;
- fransiza de 20% din valoarea daunei lichidabile pentru daune de incendiu si/sau explozie, in cazul constructiilor anexe care contin elemente structurale din lemn;
- fransiza de 20% din dauna lichidabila produsa prin furt asupra “Obiectelor de pret” daca instalatia de alarmare nu functiona in momentul producerii furtului;
- fransize procentuale de 25% din dauna lichidabila produsa prin furt prin efractie produs prin spargerea sticlei sau a oricaror suprafete vitrate nesecurizate situate la mai putin de 4m inaltime de sol sau de suprafetele practicabile din exterior;
- fransiza de de 30 euro din dauna in cazul clauzei suplimentare "Avarii accidentale la Centrala termica, Aparate de aer conditionat si/sau sisteme de energie alternativa";
- fransiza de de 30 euro din dauna in cazul clauzei suplimentare "Fenomene electrice pentru echipamente electrice, electronice si electrocasnice, conectate la reteaua electrica publica, din apartamente de bloc";
- fransiza de 20% per eveniment, din valoarea daunei lichidabile, in cazul unui incendiu sau a unei explozii la cladirile aflate in amenajare, asigurate prin clauza suplimentara "Cladiri in amenajare";
Riscurile care sunt preluate in asigurare prin polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, pentru locatia asigurata, sunt:
- FLEXA
- incendiu, inclusiv stricaciunile pricinuite prin masurile autoritatilor luate in scopul de a impiedica sau de a stinge incendiul;
- trasnet, explozie chiar daca a avut loc in afara cladirii dar fara a fi cauzata de dispozitive explozive sau incendiare;
- caderea aparatelor de zbor si a vehiculelor spatiale, a partilor acestora si obiectelor transportate de acestea, excluzand dispozitivele explozive sau incendiare;
- lovirea de catre vehiculele rutiere care nu apartin asiguratului si nici nu sunt in folosinta acestuia;
- fum, gaz sau vapori:
- produsi in urma unui incendiu, trasnet sau a unei explozii care a afectat bunurile asigurate sau alte entitati situate pana la 20 de metri de acestea;
- emanati in urma unei defectiuni neprevazute si accidentale la instalatiile de producere a caldurii existente in dotarea cladirii (sau a imobilului din care face eventual parte), numai daca aceste instalatii sunt conectate prin conducte la cosurile/caile de evacuare corespunzatoare, in conformitate cu normele tehnice in vigoare si daca functioneaza in baza unor avize valabile.
Asiguratorul despagubeste si cheltuielile necesare pentru demolare, evacuare si transport la cel mai apropiat loc de descarcare (sau la cel impus de autoritati) a resturilor materiale rezultate ca urmare a producerii evenimentului asigurat, pana la maximum 10% din valoarea daunei lichidabile convenita in termenii asigurarii, fara ca valoarea totala a despagubirilor sa depaseasca suma asigurata totala a politei.
- Riscul locativ (operant numai daca este asigurata si partida Continut)
Riscul locativ este operant daca asiguratul este chirias in cladirea care contine bunurile asigurate. In cazurile de raspundere civila legala a asiguratului, asiguratorul despagubeste daunele directe si materiale cauzate de incendiu sau explozie, produse din culpa sa, localului detinut de acesta in baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii, in vigoare la data producerii evenimentului asigurat. La calculul despagubirii se vor aplica principiile proportiei in cazul in care suma asigurata pentru acest risc este mai mica decat valoarea reala a cladirii calculata.
- calamitati Naturale
- Cutremur
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate ca efect al cutremurului, definit ca miscare brusca si neasteptata, verticala, orizontala sau de torsiune a scoartei terestre, datorata unei cauze endogene. Miscarile telurice ce au loc pe parcursul a 72 de ore consecutiv dupa producerea evenimentului initial sunt atribuite aceluiasi eveniment, iar daunele produse de acestea sunt considerate ca fiind generate de “un singur eveniment asigurat”.
- Inundatii si Aluviuni
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate de inundatii, aluviuni cauzate de revarsarea apelor de suprafata, curgatoare sau statatoare, din precipitatii atmosferice abundente sau din topirea zapezii sau ghetii. Daunele cauzate de inundatii si aluviuni ce se produc pe parcursul a 360 de ore consecutiv de la declansarea evenimentului sunt atribuite aceluiasi eveniment asigurat.
- din acoperirea acestei clauze sunt excluse daunele produse bunurilor mobile aflate in aer liber sau cauzate de:
- cresterea nivelului marii sau a panzei freatice, maree, valuri provocate de cutremur sau eruptii vulcanice;
- schimbarea artificiala a cursurilor de apa, formarea lacurilor de acumulare sau alte lucrari hidrotehnice;
- umiditate, picurare, infiltrare a apei, avariere sau rupere a instalatiilor hidraulice, sanitare si termice in serviciul cladirii asigurate, refularea retelei de canalizare;
- lipsa sau anormala productie sau distributie a energiei electrice, termice sau hidraulice, cu exceptia cazului in care asemenea imprejurari sunt conexe efectului direct al inundatiei.
- Fenomene Atmosferice
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate de: uragan, vijelie, furtuna, tromba de aer, numai in cazul in care viteza vantului care insoteste aceste fenomene atmosferice depaseste 17 m/s (62 km/h), grindina, atunci cand violenta care caracterizeaza aceste fenomene atmosferice poate fi constatata pe mai multe bunuri ori entitati, asigurate sau nu, aflate in zona locatiei asigurate. Daunele cauzate de fenomene atmosferice ce se produc pe parcursul a 72 de ore consecutiv de la declansarea evenimentului sunt atribuite aceluiasi eveniment asigurat.
- sunt despagubite si daune produse elementelor de interior ale cladirii, precum si continutului asigurat prin udare, cu conditia ca udarea sa fie determinata direct de caderea ploii sau a grindinei patrunsa prin rupturi, sparturi sau crapaturi provocate acoperisului, peretilor sau mijloacelor de inchidere de violenta fenomenelor mentionate mai sus.
- din acoperirea acestei clauze sunt excluse daunele:
- cauzate de infiltratiile de apa provenite din exterior datorita defectelor de etanseitate ale peretilor, acoperisurilor si teraselor sau din interior care produc umezirea pardoselii, patarea/igrasia peretilor;
- produse la imprejmuiri (ex. garduri, porti) in masura in care nu sunt mentionate in mod expres in polita si/sau nu respecta prevederile clauzei constructii Anexe, cabluri aeriene, cosuri, hornuri, antene si alte instalatii externe similare;
- bunuri aflate in aer liber, cu exceptia rezervoarelor si a instalatiilor fixe prin natura si destinatie;
- produse la Cladiri sau acoperisuri sprijinite pe stalpi, deschise pe una sau mai multe laturi, sau acoperisuri ori inchideri incomplete (chiar pentru necesitati provizorii de reparatii), baraci din lemn, din plastic sau material textil si tot continutul acestora.
- Prabusirea, Alunecarea sau Surparea terenului
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate de: prabusirea, alunecarea sau surparea terenului imediat invecinat bunului asigurat, prin punerea in miscare de mase de roci sau pamant, astfel incat schimbarile in configuratia acestuia si efectele distrugatoare asupra cladirii sa poata fi constatate direct.
- daunele cauzate de prabusirea, alunecarea sau surparea terenului ce se produc pe parcursul a 72 de ore consecutiv de la declansarea evenimentului sunt atribuite aceluiasi eveniment asigurat.
- din acoperirea acestei clauze sunt excluse daunele cauzate de lucrari edilitare de orice fel, demolari, lucrari de prospectiuni, explorari sau exploatari miniere sau petroliere, la suprafata sau in profunzime, indiferent de momentul terminarii sau abandonarii acestora, de viciile de constructie a fundatiei, de tasarea terenului fundatiei sau din preajma cladirii si/sau ca urmare a variatiei de volum a acestuia datorata contractiei, inghetului, dezghetului.
- Greutatea (suprasarcina) stratului de zapada
- asiguratorul despagubeste daunele materiale, directe si vizibile produse bunurilor asigurate de prabusirea totala sau partiala a acoperisului ca urmare a presiunii statice exercitate de suprasarcina stratului de zapada, chiar daca acoperisul se sprijina pe stalpi sau constructia este deschisa pe mai multe laturi.
- din acoperirea acestei clauze sunt excluse daunele:
- cauzate de avalanse;
- produse de inghet, chiar daca este urmarea evenimentului acoperit de aceasta clauza;
- produse cladirilor si continutului acestora, pentru Cladiri ce sunt neconforme normelor in vigoare referitoare la suprasarcini de zapada;
- produse cladirilor in constructie sau in curs de refacere (cu exceptia cazului in care aceasta refacere nu influenteaza actiunea presiunii exercitata de stratul de zapada) si continutului lor;
- produse constructiilor presostatice, constructiilor din material textil, plastic si continutului acestora;
- produse de infiltratii de apa provenita din precipitatii, topirea zapezii sau a ghetii;
- produse de caderea/ alunecarea stratului de zapada de pe acoperis pe alte bunuri asigurate;
- produse luminatoarelor, geamurilor sau altor suprafete vitrate si mijloacelor de inchidere in general, precum si hidroizolatiilor, cu exceptia avarierii lor cauzata de prabusirea totala sau partiala a structurii de rezistenta a acoperisului ca urmare a suprasarcinii statice a stratului de zapada. Daunele cauzate de suprasarcina stratului de zapada ce se produc pe parcursul a 72 de ore consecutiv de la declansarea evenimentului sunt atribuite aceluiasi eveniment asigurat.
- Cutremur
Riscuri aditionale (acoperite doar cu conditia inscrierii/marcarii in polita de asigurare si in schimbul platii primei de asigurare corespunzatoare)
- Daunele produse de avarii la instalatiile de apa si/sau de apa provenita dintr-un apartament invecinat
- asiguratorul despagubeste:
- daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate de revarsarea apei ca urmare a avarierii accidentale a instalatiilor hidraulice, sanitare si termice si/sau prin ocluzionarea retelei de canalizare existente in cladirile asigurate sau care contin aceste bunuri;
- cheltuielile pentru demolarea, refacerea sau repararea partilor de cladire si a instalatiilor, efectuate in scopul depistarii si eliminarii defectiunii care a stat la originea revarsarii apei;
- daunele directe produse bunurilor asigurate de apa provenita accidental dintr-un apartament invecinat urmare a:
- din acoperirea acestei clauze sunt excluse:
- daunele produse de umiditate, picurare, condens, igrasie, mucegai, inghet, revarsare, refulare sau avariere a retelei de canalizare publica, defectarea instalatiilor automate de stingere a incendiilor;
- daunele produse de infiltratii datorita intretinerii necorespunzatoare sau insuficiente a suprafetelor exterioare (pereti exteriori, terase, balcoane sau altele similare);
- daunele produse bunurilor aflate in incaperi situate la subsol sau demisol.
- asiguratorul despagubeste:
- Furt prin efractie / Talharie
- asiguratorul se obliga sa-l despagubeasca pe asigurat pentru daunele materiale si directe sau deteriorarea bunurilor asigurate (la categoria Continut si/sau Cladire), aflate in interiorul locatiei asigurate, produse prin:
- furt prin efractie si anume comis cu lasarea de urme de patrundere in incaperi prin rupere, spargere, daramare sau fortarea prin folosirea de instrumente speciale a mijloacelor de protectie si de inchidere a usilor si/sau a geamurilor, zidurilor, plafoanelor sau pardoselilor;
- talharie, produsa in locuinta, chiar daca a fost initiata din exterior;
- acte de vandalism si daune produse cu ocazia furtului sau talhariei sau tentativei de comitere a acestora.
- asiguratorul nu despagubeste furturile intamplate in timpul si/sau in perioada imediat urmatoare producerii unui risc asigurat standard (fara plata unei prime de asigurare suplimentara), pierderile si disparitiile inexplicabile, precum si celelalte forme de furt definite in Codul Penal (cu exceptia furtului prin efractie).
- mijloacele de protectie si inchidere (broaste cu chei, lacate exterioare, zavoare, yale, obloane, grilaje etc.) ale deschiderilor cladirii (usi, ferestre, luminatoare etc.) trebuie sa fie cel putin cele instalate in mod uzual in locuintele particulare si sa fie in stare de functionare.
- in cazul deschiderilor insuficient protejate ale cladirii, situate la mai putin de 4m inaltime de sol sau de suprafetele practicabile din exterior (praguri, terase si altele similare), daunele ca urmare a furtului prin efractie produs prin spargerea sticlei sau a oricaror suprafete vitrate nesecurizate sunt despagubite dupa scaderea unei fransize procentuale de 25% din dauna lichidabila.
- asiguratorul se obliga sa-l despagubeasca pe asigurat si pentru daunele materiale si directe produse unitatii externe a sistemului de aer conditionat provocate prin furt, talharie si/sau acte de vandalism sau tentativei de comitere a acestora cu conditia ca aceasta sa fie montata la mai mult de 4 m inaltime de sol sau de suprafete practicabile din exterior (praguri, terase, rampe si altele similare).
- asiguratorul se obliga sa-l despagubeasca pe asigurat pentru daunele materiale si directe sau deteriorarea bunurilor asigurate (la categoria Continut si/sau Cladire), aflate in interiorul locatiei asigurate, produse prin:
- Pierderea prin furt/talharie a cheilor. Costuri de inlocuire a sistemelor de inchidere.
- in baza acestei clauze, asiguratorul preia in asigurare cheile sau dispozitivele (telecomenzile) de deschidere / inchidere (blocare/deblocare) a mijloacelor de inchidere perimetrale (usi/porti) ce protejeaza locuinta asigurata, prin acestea intelegand:
- cheile locuintei asigurate;
- cheile de la garaj sau dispozitivele de deschidere/inchidere de la distanta a acestora (in cazul in care garajul este asigurat sau daca prin acesta se poate patrunde nerestrictionat in locuinta asigurata).
- asiguratorul se obliga sa-l despagubeasca pe asigurat, in limita sumei inscrise in polita, pentru costurile necesare cu inlocuirea sistemelor de inchidere ca urmare a pierderii cheilor (telecomenzilor) prin furt / talharie, care a avut loc pe teritoriul Romaniei.
- in baza acestei clauze, asiguratorul preia in asigurare cheile sau dispozitivele (telecomenzile) de deschidere / inchidere (blocare/deblocare) a mijloacelor de inchidere perimetrale (usi/porti) ce protejeaza locuinta asigurata, prin acestea intelegand:
- Evenimente socio-politice si acte de vandalism
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate:
- de incendiu, explozie, caderea aparatelor de zbor, a partilor acestora si obiectelor transportate de acestea, lovirea de catre vehicule rutiere care nu apartin asiguratului, daca aceste evenimente au loc ca urmare a unor tulburari civile, revolte, greve, acte de vandalism (produse cu intentie directa) sau dolosive;
- de catre persoane care iau parte la tulburari civile, revolte, greve, sau care comit, in mod individual sau in asociere, acte de vandalism (savarsite cu intentie directa) sau dolosive;
- in cursul ocuparii abuzive a proprietatii pe care se afla bunurile asigurate; in cazul in care ocuparea se prelungeste peste cinci zile consecutive, asiguratorul nu despagubeste daunele mentionate la aliniatul al doilea chiar daca acestea s-au produs in timpul acestei perioade.
- raman excluse din asigurare daunele produse prin acte de terorism sau sabotaj sau prin folosirea de dispozitive explozive. Din acoperirea acestei clauze sunt excluse daunele:
- de ordin estetic (precum: graffiti, lipirea de afise sau altele similare);
- ce au avut loc in cursul confiscarii, sechestrarii, rechizitionarii bunurilor asigurate, din ordinul oricaror autoritati, de drept sau de fapt;
- produse de inundatii si aluviuni, prabusire sau alunecare de teren, dispersie de lichide sau ca urmare a fenomenelor electrice;
- urmare a furtului, talhariei, extorsiunii, jafului sau lipsei nejustificate a bunurilor asigurate.
- asiguratorul despagubeste daunele materiale si directe produse bunurilor asigurate:
- Boom sonic
- asiguratorul despagubeste daunele materiale directe cauzate bunurilor asigurate de undele de presiune datorate spargerii barierei sonice de catre un aparat de zbor.
- Cheltuielile de cazare provizorie la alta locatie
- asiguratorul despagubeste si cheltuielile de cazare provizorie la o alta locatie pentru o perioada de maxim 3 luni de zile necesara refacerii locuintei asigurate (inscrisa in polita ca locuinta pemanenta) afectate, ocupata anterior de asigurat si certificata ca fiind nelocuibila ca urmare a producerii unui eveniment asigurat in timpul perioadei de asigurare.
- nu intra sub incidenta acestei clauze daunele provocate de calamitati naturale (cutremur, inundatie/aluviuni, alunecari/ prabusiri de teren sau fenomene atmosferice).
- asiguratul nu va primi nicio despagubire pentru intarzieri in refacerea locuintei afectate, datorate unor cauze exceptionale sau pentru orice fel de intarziere in ocuparea locuintei refacute.
- indemnizatiile (despagubirile) platite in baza acestei clauze nu vor depasi suma asigurata aferenta acestei clauze, inscrisa in polita de asigurare.
- Riscuri de raspundere Civila fata de terti
- asiguratorul se obliga sa acorde despagubiri pentru prejudiciile produse neintentionat, in perioada de valabilitate a politei, stabilite si probate in termen de maxim 720 zile de la producere, de care asiguratul raspunde civil, pe baza legii, pentru:
- daune cauzate tertilor
- in cazul raspunderii civile a asiguratului, asiguratorul despagubeste sumele datorate de acesta ca urmare a incendiului sau exploziei care, atingand bunurile asigurate pentru astfel de evenimente, provoaca pagube materiale directe bunurilor mobile si imobile ale tertilor.
- in cadrul acestei clauze se despagubesc si pagubele produse tertilor de apa provenita de la stingerea incendiului produs in locatia asigurata.
- Raspunderea civila decurgand din proprietatea cladirii
- asiguratorul despagubeste sumele pe care asiguratul, proprietar al cladirii asigurate, este obligat sa le plateasca conform legii, cu titlu de despagubire, pentru daunele cauzate involuntar tertilor, fie prin vatamari corporale, fie prin pagube la bunuri si Animale, ca urmare a unui fapt accidental in legatura cu cladirea asigurata.
- asigurarea acopera si daunele produse de antenele de Radio, TV si colective apartinand cladirii asigurate sau spatiilor adiacente proprietate a asiguratului, daunele pricinuite de caderea accidentala a copacilor (fiind excluse riscurile de taiere si curatare) si cele care decurg din caderea accidentala a zapezii si a ghetii din spatiile mentionate.
- asigurarea acopera si daunele produse tertilor ca urmare a avarierii accidentale a conductelor instalatiilor hidraulice, sanitare sau termice apartinand imobilului asigurat.
- pentru blocurile de locuinte, asigurarea acopera atat raspunderea civila pentru daunele de care asiguratul raspunde in nume propriu cat si pentru cota in sarcina sa pentru daunele produse de proprietatea comuna.
- Raspunderea civila a familiei
- asiguratorul se obliga sa il despagubeasca pe asigurat pentru sumele pe care acesta sau membrii familiei sale, cu care convietuieste, sunt obligati sa le plateasca, conform legii, cu titlu de despagubire a daunelor cauzate involuntar tertilor, prin vatamari corporale sau daune la bunuri si Animale, ca urmare a unui fapt accidental intervenit in ambientul vietii particulare.
- asigurarea acopera numai daunele produse in locuinta asiguratului, situata la adresa mentionata in polita la amplasarea riscului. In cazul caselor/vilelor asigurarea acopera si daunele produse pe terenul aferent acestora, gradina, curte, aflate in proprietatea asiguratului.
- asigurarea acopera raspunderea civila a familiei rezultata din:
- activitati casnice si de petrecere a timpului liber;
- consumarea de mancaruri si bauturi in casa asiguratului care provoaca intoxicatie sau otravire;
- fapte neintentionate ale asiguratului si ale membrilor familiei sale, cu care convietuieste, care atrag raspunderea fata de menajere si prestatori de servicii casnice, chiar ocazionali, ca urmare a unor daune pe care acestia le-ar suferi in cursul prestatiilor lor, cu excluderea imbolnavirilor de orice fel.
- Raspunderea civila pentru Animale de companie si / sau Animale domestice
- asiguratorul acopera, pierderile materiale pe care asiguratul este obligat sa le plateasca in cazul in care animalul de companie/domestic, cu exceptia cainilor periculosi si/sau agresivi sau animalelor a caror detinere necesita autorizatie speciala sau care este interzisa prin lege, aflat in paza sa juridica, a cauzat un prejudiciu unei terte persoane si in temeiul angajarii raspunderii sale legale este obligat sa il repare si care au avut loc in perimetrul asigurabil.
- asiguratorul plateste despagubiri pentru vatamarile corporale si/sau decesul provocate accidental de catre animalul de companie/ domestic al asiguratului survenite ca o consecinta directa a neglijentei sau imprudentei asiguratului in calitatea sa de proprietar, pentru care acesta este raspunzator in baza legii si au avut loc in perimetrul asigurabil. Prin perimetrul asigurat se intelege locuinta asiguratului, situata la adresa mentionata in polita la amplasarea riscului. In cazul caselor/vilelor asigurarea acopera si daunele produse pe terenul aferent acestora, gradina, curte, aflate in proprietatea asiguratului si imprejmuite corespunzator.
- asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:
- pretentiile formulate de asigurat referitoare la propriile vatamari corporale;
- pretentii pentru prejudicii cauzate de animalul asiguratului ca urmare a provocarii intentionate de catre asigurat sau de catre persoanele pentru care acesta raspunde in baza legii;
- orice pretentie care nu are legatura directa cu Vatamarea corporala, precum si orice prejudiciu cauzat oricarei alte terte persoane, alta decat cea care a suferit direct prejudiciul corporal;
- pretentii formulate impotriva asiguratului de catre persoanele care au provocat din culpa proprie producerea evenimentului (au patruns fara drept, in orice mod, intr-o propietate a asiguratului, ori daca interventia animalului a fost determinata de apararea proprietarului, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savarsite impotriva sa, ori daca prin actiunile sale terta persoana a provocat/ instigat in vreun fel animalul la atac, etc);
- pretentii de despagubire formulate ca urmare a producerii de evenimente ca urmare a accesului in localurile publice, mijloacele de transport, stationarii in partile comune ale imobilelor, precum si a evenimentelor survenite ca urmare a situatiilor de abandon;
- pretentii de despagubire formulate printr-o cerere de despagubire frauduloasa sau care au la baza declaratii false;
- daune provocate de caini incadrati ca agresivi sau periculosi, Animale veninoase (paienjeni, serpi, scorpioni) sau Animale salbatice.
- prin Animale de companie in sensul acestei clauze se inteleg: caini (necatalogati ca agresivi sau periculosi), pisici, pasari de apartament broaste testoase, soparle, iguane, rozatoare. In categoria Animale domestice (in sensul acestei clauze) sunt incluse si animalele de curte.
- Raspunderea civila a familiei extinsa pe teritoriul Romaniei (valabila numai daca a fost inscrisa/marcata in polita)
- asiguratorul asigura raspunderea civila delictuala a asiguratului si a membrilor familiei sale pentru care raspunde potrivit legii, pentru daunele materiale produse in mod accidental si neintentionat fata de terte persoane pagubite, prin fapte ilicite intamplate in ambientul vietii particulare. Ambient al vietii particulare defineste acele activitati desfasurate in timpul liber la locuinta inscrisa in polita (aflata in proprietatea asiguratului sau luata in chirie), la casa de vacanta, la diverse locatii publice sau private unde asiguratul isi petrece timpul liber, inclusiv pe perioada vacantelor, precum si in locuri publice. Practicarea sporturilor de agrement, la nivel de amator este considerata activitate de timp liber. Sunt excluse activitatile, inclusiv cele artistice sau sportive, desfasurate in legatura cu ocupatia profesionala sau cu scop pecuniar. Nu sunt acoperite faptele derivate din activitatile ocazionate de ocupatia profesionala sau cu scop pecuniar.
- daune cauzate tertilor
- fac obiectul asigurarii de raspundere civila fata de terti daunele materiale pe care asiguratul este obligat sa le plateasca persoanelor pagubite si care au fost produse prin:
- vatamare corporala ce are drept consecinta incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces,
- avarierea sau distrugerea unui bun sau vatamarea unui animal.
- asiguratorul plateste despagubiri si pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca tertilor pagubiti, cu titlu de prejudiciu material, ca urmare a producerii de vatamari corporale sau daune la bunuri, cauzate de animalele sau lucrurile aflate in paza juridica a asiguratului, cu exceptia cainilor periculosi si/sau agresivi sau animalelor a caror detinere necesita autorizatie speciala sau care este interzisa prin lege. Sunt considerati caini periculosi, cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
- Categoria I: cainii de lupta si atac, asimilati prin caracterele morfologice cu cainii de tipul Pitt Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
- Categoria II: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor, iar caine agresiv orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori Animale domestice in locuri publice si private, precum si acela care participa la lupte sau care a fost antrenat in acest scop.
- asigurarea este valabila pentru evenimentele asigurate care au loc pe teritoriul Romaniei.
- asiguratorul plateste despagubiri numai pentru evenimente asigurate produse in perioada de valabilitate a politei si numai pentru prejudiciile produse tertilor, care au fost stabilite si probate in termen de 720 zile de la producere.
- prevederi si excluderi specifice riscurilor de raspundere civila:
- Nu sunt considerati terti: sotul, sotia, parintii, copiii asiguratului, orice persoana pentru care asiguratul este raspunzator in baza legii, ca si oricare ruda sau ruda prin alianta.
- Din asigurare sunt excluse daunele:
- rezultand din exercitarea in locuinta, de catre asigurat sau persoanele de care acesta raspunde in baza legii, a unor activitati de productie, comerciale, artistice ori specifice oricarei profesii;
- suferite de persoanele cuprinse in asigurare si pretentiile de despagubire formulate intre aceste persoane;
- produse la hartii de valoare, titluri de credit, bani, alte documente de valoare, titluri, acte, manuscrise, bijuterii, pietre scumpe, colectii, tablouri, sculpturi sau alte obiecte avand valoare artistica, istorica, de patrimoniu sau stiintifica;
- de orice fel datorate intreruperilor in exploatare, alterari sau poluari ale straturilor de apa, ale zacamintelor minerale in oricare stare si in general, a tot ceea ce se gaseste sub pamant si care poate fi exploatat;
- in legatura cu circulatia pe drumurile publice sau spatiile echivalente acestora a oricarui tip de autovehicul (inclusiv remorca trasa de acesta) precum si cele ce deriva din navigarea oricarei ambarcatiuni cu motor sau aparat autopropulsat;
- la bunurile pe care asiguratul le detine cu orice titlu (inclusiv cele care i-au fost incredintate spre ingrijire, pastrare, expediere sau intrebuintare) precum si la bunurile transportate, remorcate, ridicate, incarcate sau descarcate din orice mijloc de transport;
- la obiective aflate in constructie, la obiective asupra carora sau in cadrul carora se executa lucrari si la bunurile care se gasesc in perimetrul de executare a lucrarilor;
- de furt;
- cauzate cu intentie, culpa grava de catre asigurat sau persoanele cuprinse in asigurare sau in timp ce acestea se aflau sub influenta bauturilor alcoolice, drogurilor sau substantelor halucinogene interzise de lege, ingerate in mod voluntar. Se considera ca prejudiciul a fost produs din culpa grava in cazul in care faptuitorul nu a prevazut rezultatul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii, desi trebuia si putea sa il prevada, manifestand indiferenta deliberata, constienta sau chiar intentionata in luarea masurilor rezonabile de prevenire a producerii daunelor;
- morale, de durere si suferinte, punitive si exemplare, amenzi si alte daune cu caracter personal nepatrimonial;
- de consecinta, pierderi financiare indirecte, beneficii nerealizate, pierderea chiriei, lipsa folosintei bunurilor, precum si orice daune decurgand din reducerea valorii bunurilor avariate dupa reparatia acestora etc;
- la conducte sau instalatii subterane in general si la cele derivate din acestea, daunele la bunuri datorate tasarii, surparii sau alunecarii terenului din oricare cauza, ca si orice daune datorate vibratiilor sau trepidatiilor terenului;
- rezultate dintr-un eveniment despre care asiguratul avea sau ar fi trebuit sa aiba cunostinta la data incheierii politei de asigurare sau care se afla in curs de solutionare sub incidenta unei alte asigurari in vigoare inainte de data incheierii politei de asigurare;
- rezultate din incalcarea sau violarea drepturilor de autor, a brevetelor, marcilor inregistrate;
- provocate de efectele nocive ale degajarilor fumigene si/sau gazoase sau de poluare, ca si daunele provocate de hidrocarburi atat prin poluare cat si prin infiltratii sau contaminare prin manipulare sau transport;
- ca urmare a transportului / detinerii / folosirii de produse periculoase (radioactive, ionizante, explozive, etc.), corozive sau inflamabile (cu exceptia celor folosite in cantitati normale pentru uzul casnic), arme, munitii etc;
- referitoare la raspunderea angajata pentru daune produse hartiilor de valoare, documentelor, registrelor sau titlurilor, actelor, manuscriselor, distrugerea sau disparitia banilor, bijuteriilor, obiectelor pretioase (din aur, argint etc.), colectiilor, bunurilor avand valoare artistica, stiintifica, istorica sau de patrimoniu;
- pentru raspunderile ce decurg din neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a unui raport contractual (orice raspundere contractuala), precum si orice pretentii ce decurg din exercitarea de catre asigurat sau persoanele pentru care raspunde legal a unei meserii, profesii, prestari servicii sau activitati comerciale (raspunderi profesionale);
- formulate impotriva asiguratului referitoare la daune cauzate de orice bun produs, vandut sau furnizat, reparat ori renovat, inchiriat ori construit de asigurat si care nu se mai afla in proprietatea ori sub controlul acestuia (raspunderea produsului).
- asiguratorul va fi raspunzator pentru sumele reprezentand despagubiri platibile de asigurat, in limitele stabilite in polita.
- limitele de asigurare prevazute in polita stabilesc suma maxima ce va fi platita de asigurator indiferent de numarul cererilor de despagubire inaintate sau numarul de persoane care formuleaza pretentii de despagubire.
- limita maxima de despagubire pe eveniment asigurat, indicata in polita reprezinta suma maxima pe care asiguratorul o va plati pentru toate prejudiciile materiale si/sau vatamarile corporale care rezulta dintr-un eveniment asigurat.
- limita maxima de despagubire pe perioada asigurata indicata in polita reprezinta suma maxima pe care asiguratorul o va plati pentru toate prejudiciile materiale si/sau vatamarile corporale rezultate din toate evenimentele asigurate produse in perioada asigurata.
- asiguratorul nu acopera cheltuielile facute de asigurat pentru consilieri sau tehnicieni care nu au fost agreati de el si nu raspunde de amenzi ori sanctiuni contraventionale sau penale si nici de cheltuielile de judecata penala.
- asiguratorul se obliga sa acorde despagubiri pentru prejudiciile produse neintentionat, in perioada de valabilitate a politei, stabilite si probate in termen de maxim 720 zile de la producere, de care asiguratul raspunde civil, pe baza legii, pentru:
Riscurile excluse, care nu sunt preluate in asigurare prin polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, pentru locatia asigurata, sunt:
- daunele de natura electrica produse la aparate si instalatii electrice si electronice, de curentul sau descarcarile electrice ori alte fenomene electrice survenite din orice cauza;
- avariile accidentale produse la instalatiile de distributie a energiei electrice, termice sau hidraulice, cu exceptia cazului in care asemenea imprejurari sunt cauzate de unul din evenimentele asigurate;
- uzura, coroziune, fermentatie, oxidare, defecte de material, erori de proiectare, defecte de constructie si/sau montaj necorespunzator, trepidatii datorate circulatiei rutiere/feroviare sau oricaror instalatii si echipamente. Daca insa din aceste cauze se produce un risc asigurat asiguratorul despagubeste numai consecintele acestuia;
- afumare, patare sau parlire, din surse normale de caldura;
- daunele morale, de consecinta si indirecte, lipsa de beneficiu, folosinta sau chirie, amenzi, profituri nerealizate sau orice alte daune ce nu privesc materialitatea bunurilor asigurate;
- daunele produse de umiditate, igrasie, refulare (revarsare) a retelei de canalizare publica (inclusiv ca urmare a avariilor accidentale ale acesteia), inghetarea apei in conducte, rezervoare, vase si in general de insalubritatea locuintelor;
- daunele rezultand din, lucrari de constructie, modificari de constructie neautorizate, reparatii capitale, largire, suprainaltare, demolare, reconditionari, reparatii, restaurari nereusite;
- daunele produse la bunurile aflate in locuri deschise (balcoane, terase) sau sub cerul liber, cu exceptia rezervoarelor si a instalatiilor fixe prin natura si destinatie, la Animale, culturi, provizii, produse alimentare, bauturi, cosmetice, precum si orice alte produse consumabile;
- daunele produse cu intentie, culpa grava sau inlesnite de oricare dintre persoanele asigurate sau in timpul comiterii unor fapte incriminate ca infractiuni savarsite cu intentie daca acest fapt rezulta din actele eliberate de autoritatile competente (politie, pompieri, instante judecatoresti etc.); Se considera ca prejudiciul a fost comis din‚ culpa grava in cazul in care asiguratul si/sau prepusii acestuia nu au prevazut rezultatul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii, desi trebuiau si puteau sa prevada, manifestand indiferenta deliberata, constienta sau chiar intentionata in luarea masurilor rezonabile;
- daunele produse de orice fel de autovehicul autorizat sa circule pe drumurile publice (inclusiv remorca acestuia), ambarcatiune etc. proprietatea asiguratului sau in folosinta acestuia;
- daunele de incarcare, descarcare sau de transport;
- orice alte daune produse de cauze care nu au legatura cu riscurile descrise;
- fisuri sau crapaturi aparute ca urmare a vechimii materialelor de constructie/partilor componente ale structurii constructive sau ca urmare a expunerii indelungate la fenomenele atmosferice;
- daunele produse de poluare sau contaminare sau cauzate de carii, mucegai, ciuperci sau alti paraziti;
- distrugerea sau avarierea bunurilor asigurate din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice;
- pagubele provocate de viciul ascuns al bunului asigurat. Daca viciul a agravat paguba, asiguratorul plateste numai despagubirea care ar fi fost in sarcina sa daca viciul nu ar fi existat.
La polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, in schimbul platii unei prime de asigurare suplimentare, se pot atasa urmatoarele clauze de asigurare prin care pot fi preluate in asigurare riscuri suplimentare, si anume:
- Avarii accidentale la Centrala termica, Aparate de aer conditionat si/sau sisteme de energie alternativa
- Prin aceasta clauza sunt asigurate numai centrale termice, aparate de aer conditionat si/sau sisteme de energie alternativa, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au trecut cu succes testele de punere in functiune;
- au vechime de maxim 7 ani, cu conditia efectuarii reviziilor obligatorii;
- Sunt asigurate riscurile de avariere si/sau distrugere accidentala provocate acestora de:
- reglarea defectuoasa;
- desprinderea partilor componente in timpul functionarii;
- defectarea sau eroarea de functionare a dispozitivelor de protectie;
- patrunderea de corpuri straine in corpul masinii;
- pierderea accidentala a apei din boilere (cazane) sau a presiunii in recipienti;
- suprapresiune, cu exceptia cazurilor in care aceasta este provocata de operatiunile de demolare, demontare si inlaturare a daramaturilor de la locul accidentului, implozie;
- scurt-circuit, fluctuatii de tensiune, supraincarcare, arc voltaic, inductie, cu exceptia celor cauzate de circumstantele de la punctul anterior;
- erori sau defecte de proiectare sau de fabricatie, defecte de material si turnare defectuoasa, greseli de montare sau instalare.
- Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru:
- daune sau defectiuni pentru care, prin lege sau contractual, raspunde furnizorul sau unitatea reparatoare;
- daunele la piesele interschimbabile, daune la parti sau piese care prin intrebuintarea si/sau natura lor sufera un grad mare de uzura sau depreciere necesitand inlocuirea periodica, de exemplu: obiecte din sticla, curele, funii, cabluri, garnituri si a alte asemenea, materiale consumabile (lubrifianti, combustibili, ace, platine, site, lanturi si alte materiale consumabile similare);
- daune produse de erori sau defecte existente la inceputul asigurarii, de care asiguratul a avut cunostinta, indiferent daca aceste erori sau defecte erau sau nu cunoscute asiguratorului;
- daune produse deliberat sau din neglijenta grava a asiguratului sau membrilor familiei;
- consecinta directa a influentei continue a functionarii (ex.: uzura, gaurire, eroziune, coroziune, ruginire, depunere de piatra, zgura, rugina, noroi etc), actiunea normala a caldurii asupra gratarelor, duzelor, injectoarelor si altele similare;
- cheltuieli cu reparatiile curente ale bunului, reparatii, reconditionari, restaurari nereusite;
- actiunea normala a curentului electric asupra componenetelor electrice (instalatii si Aparatura);
- daunele cauzate de inghet;
- pierderea agentului de refrigerare, cu exceptia cazurilor in care pierderea acestuia este cauzata de un risc asigurat.
- Prin sisteme de energie alternative in sensul prezentei clauze se inteleg:
- panouri solare si/sau fotovoltaice montate pe imobilul asigurat;
- turbine eoliene de maxim 10 kW montate la maxim 30 m de imobilul asigurat.
- Suma asigurata inscrisa in polita trebuie sa reprezinte valoarea de inlocuire a bunurilor asigurate cu unele similare.
- In aplicarea acestei extinderi de acoperire, plata despagubirii va fi efectuata doar pentru pagube ce depasesc valoarea de 30 EUR (sau echivalentul in RON), pentru fiecare eveniment asigurat.
- Prin aceasta clauza sunt asigurate numai centrale termice, aparate de aer conditionat si/sau sisteme de energie alternativa, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- Fenomene electrice pentru echipamente electrice, electronice si electrocasnice, conectate la reteaua electrica publica, din apartamente de bloc
- Prin aceasta clauza sunt asigurate numai:
- bunurile electrocasnice (masini de spalat, cuptoare electrice, frigidere, congelatoare, aparate TV, aspiratoare, sau alte echipamente similare);
- Aparatura electrica si electronica;
- cu conditia ca, in momentul incheierii asigurarii sa fie functionale, sa se afle in locuinta asigurata si sa aiba o vechime in exploatare mai mica de 5 ani (inclusiv), iar pentru calculatoare si periferice (imprimante, routere, scanere, monitoare, echipamente de stocare date) vechimea in exploatare sa fie mai mica de 3 ani (inclusiv);
- Sunt asigurate pagube materiale produse de:
- scurtcircuit, supratensiune, variatii de tensiune si alte fenomene de natura electrica, inductie, formarea de arcuri electrice, daca in urma acestora se produce sau nu un incendiu in interiorul aparatelor electrocasnice (chiar daca acestea nu sunt urmate de incendiu);
- actiunea indirecta a electricitatii atmosferice (trasnet, fulger) asupra bunurilor asigurate.
- Nu se acorda despagubiri pentru:
- daune cauzate la piese sau parti care prin intrebuintare si/sau natura lor sufera un grad mare de uzura sau depreciere si necesita inlocuirea lor periodica, inclusiv piese sau componente schimbabile sau detasabile, baloane de sticla, tuburi electronice si lampi de iluminat, cabluri de conexiune (electrice sau cu fibra optica) altele decat cele din interiorul bunului asigurat, bobinaje electrice (altele decat cele ale motoarelor electrice), perii colectoare, sigurante si alte elemente de protectie, agenti frigorifici si de racire, coroziune si orice alte influente chimice sau atmosferice continue;
- daune cauzate de deficiente care existau deja la incheierea asigurarii si care trebuiau sa fie cunoscute asiguratului;
- avarii cauzate de testari, supraincarcare intentionata sau experimente presupunand impunerea unor conditii exceptionale de exploatare, fara vreo legatura cu lucrarile de intretinere sau revizie;
- cheltuieli ocazionate de revizii si reparatii curente sau periodice;
- obiectele sau produsele continute in Aparatura electrocasnica;
- pagube produse la suprafata bunurilor asigurate (zgarieturi, matuiri, aschieri, ciuntiri, schimbarea culorii in timp sau sub influenta factorilor de mediu) sau exfoliere;
- pagube produse cu ocazia efectuarii unor lucrari de instalare, depozitare, montare, demontare sau mutare a bunurilor asigurate, gresita montare a acestora, precum si in timpul manuirii bunurilor casabile asigurate;
- pagube produse in timpul operatiilor de omologare sau de probe, fara vreo legatura cu lucrarile de intretinere sau revizie;
- instalatia electrica aferenta cladirii, inclusiv tabloul de distributie a energiei electrice;
- unelte electrice, masini de gaurit, polizor unghiular, fierastrau electric, etc;
- centrale termice, aparate de aer conditionat, sisteme de energie alternativa;
- boilere de orice tip si marime, precum si vase/cazane/recipiente continand abur, aer sau alte fluide sub presiune;
- daune cauzate de uzura.
- Asigurarea prin aceasta clauza se presteaza la prim-risc, valoarea despagubirii fiind in limita sumei inscrise in polita.
- In aplicarea acestei extinderi de acoperire, plata despagubirii va fi efectuata doar pentru pagube ce depasesc valoarea de 30 EUR (sau echivalentul in RON), pentru fiecare eveniment asigurat.
- Prin aceasta clauza sunt asigurate numai:
- Spargerea Suprafetelor Vitrate - prin suprafete vitrate se inteleg (in sensul prezentei extinderi) geamurile termoizolante de tip “termopan”.
- Asiguratorul despagubeste cheltuielile ocazionate de:
- spargerea suprafetelor vitrate ca urmare a unor evenimente accidentale inclusiv ca urmare a fenomenelor atmosferice;
- spargerea suprafetelor vitrate ca urmare a faptelor unor terte persoane, a furtului sau tentativei de furt;
- spargerea suprafetelor vitrate ca urmare a grevelor, revoltelor, tulburarilor sociale, miscarilor populare.
- Asiguratorul despagubeste cheltuielile de inlocuire a suprafetelor vitrate apartinand cladirii asigurate, cu altele noi sau avand aceleasi caracteristici, inclusiv cheltuielile de transport si montare, cu excluderea oricaror alte cheltuieli sau daune indirecte.
- Asiguratorul nu plateste despagubiri pentru:
- avarierea sau distrugerea ramelor (a partilor metalice, lemn, PVC etc.);
- daune produse suprafetei bunurilor asigurate (zgarieturi, aschieri, ciuntiri etc.);
- daunele derivate din operatiunile de mutare dintr-un loc in altul, montare, lucrari asupra geamurilor sau asupra elementelor de fixare si sustinere a acestora.
- Asigurarea prin prezenta clauza se presteaza la „prim-risc”, valoarea despagubirii fiind in limita sumei inscrise in polita.
- Asiguratorul despagubeste cheltuielile ocazionate de:
- Cladiri in amenajare
- Prin aceasta clauza sunt asigurate lucrarile de renovare si reamenajare a locuintei functionale conform destinatiei inscrise in polita de asigurare (respectiv, locuinta permanenta sau locuinta temporara) pentru riscurile acoperite de varianta de asigurare pentru care s-a optat in polita. In aplicarea acestei extinderi de acoperire, in cazul unui incendiu sau a unei explozii, plata despagubirii va fi efectuata dupa scaderea, pentru fiecare eveniment asigurat a unei fransize procentuale de 20% din valoarea daunei lichidabile.
- Raman neschimbate celelalte conditii, fransize si limite de asigurare inscrise in polita de asigurare.
- Asigurarea pentru anularea plecarii in Calatorie
- Asiguratorul asigura riscul de anulare a calatoriei de catre asigurat, acoperind penalitatile datorate de acesta agentiei de turism la data survenirii oricarui eveniment prevazut mai jos, in conformitate cu prevederile politei de asigurare si cu conditiile de renuntare prevazute in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat.
- Riscul asigurat se produce atunci cand asiguratul nu mai poate efectua calatoria, ca urmare a producerii la domiciliul asigurat prin polita, in perioada de 15 zile calendaristice premergatoare inceperii calatoriei, a unuia din urmatoarele riscuri:
- Raspunderea asiguratorului pentru acest tip de risc inceteaza la data si ora de inceput a calatoriei, conform contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
- Clauza este valabila numai in cazul in care data de inceput a calatoriei este cuprinsa in perioada de asigurare mentionata in polita.
- Clauza nu este valabila pentru locuintele cu caracter temporar.
- In cazul in care asiguratul isi anuleaza calatoria ca urmare riscurilor asigurate prin aceasta clauza, in cazul producerii evenimentului asigurat, trebuie depuse urmatoarele documente specifice:
- cererea de despagubire;
- copie a cererii de renuntare la pachetul de servicii turistice depusa la agentia de turism la care a achitat integral sau partial pretul contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice, cu numarul de inregistrare dat de aceasta;
- copie a contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat cu agentia de turism;
- dovada achitarii, integrale sau partiale, a pretului contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice;
- orice alt document necesar solutionarii cererii de despagubire.
- De asemenea asiguratul este obligat:
- la producerea oricarui eveniment prevazut a fi asigurat, sa ia toate masurile necesare limitarii pagubei;
- sa respecte intocmai prevederile din contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat cu agentia de turism, in caz contrar asiguratul pierzandu-si toate drepturile rezultand din asigurare si intelegand ca asiguratorul este eliberat de orice obligatie decurgand din asigurare. Limita maxima de despagubire per eveniment si in agregat per pachet de servicii turistice (valabil pentru una sau mai multe persoane) este inscrisa in polita.
- Cuantumul despagubirii este egal cu valoarea penalizarii datorata agentiei de turism de catre asigurat la data survenirii oricarui eveniment prevazut riscuri asigurate, conform prevederilor contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat cu aceasta, mai putin fransiza care este mentionata anterior.
- Despagubirea nu poate depasi suma achitata de catre asigurat, din pretul contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice, pana la data survenirii evenimentului asigurat si nici limita maxima de despagubire mentionata in polita.
- Plata despagubirii se face in termen de 30 zile lucratoare de la primirea de catre asigurator a tuturor documentelor necesare solutionarii dosarului de dauna.
- Dupa plata despagubirii, drepturile asiguratului in baza contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice se cesioneaza in mod automat asiguratorului.
- Clauza de autoconstatare
- Autoconstatarea este procedeul prin care asiguratul efectueaza constatarea si probarea producerii daunei asigurate prin foto-documentare (fotografii de detaliu si de ansamblu incluzand elementele avariate) si transmite asiguratorului informatiile relevante pentru solutionarea rapida a dosarului de dauna (fara a mai fi necesara deplasarea inspectorului de dauna pentru constatarea evenimentului asigurat).
- Autoconstatarea este aplicabila pentru cazuri de daune asigurate estimate ca valoare a despagubirii in limita stabilita in polita.
- Avizarea daunei se poate face telefonic, prin e-mail sau prin prezentare la sediul local al asiguratorului, la inspectorul de dauna. Avizarile prin e-mail (posta electronica) se fac la adresa de e-mail dedicata inscrisa in polita.
- Pe baza informatiilor relevante comunicate la avizarea daunei si stabilirii estimative a valorii despagubirii, inspectorul de dauna comunica asiguratului daca solutionarea dosarului de dauna se va face cu autoconstatare.
Principalele obligatii pe care asiguratul le are prin polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, de la GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA sunt:
- Asiguratul este obligat sa depuna toate diligentele pentru a preveni producerea evenimentului asigurat, luand in acest scop toate masurile necesare, ca si cand nu ar fi asigurat.
- La producerea evenimentului asigurat, asiguratul este in toate cazurile obligat sa depuna diligentele necesare si sa ia toate masurile, potrivit cu imprejurarile, pentru limitarea pagubelor. Cheltuielile cu privire la aceasta obligatie cad in sarcina asiguratorului in masura in care acestea se dovedesc a fi justificate pentru limitarea si diminuarea efectelor evenimentului asigurat si nu depasesc, singure sau impreuna cu indemnizatia (despagubirea), suma asigurata, daca masurile au fost luate judicios.
- Asiguratul este obligat sa comunice asiguratorului producerea evenimentului asigurat in termen de 3 (trei) zile de la data luarii la cunostiinta despre acesta, fara a depasi perioada de valabilitate a politei. Comunicarea producerii riscului asigurat se poate face si catre brokerul de asigurare care, in acest caz, are obligatia de a face la randul sau comunicarea catre asigurator, in termenul prevazut mai sus.
- Asiguratul este obligat sa anunte in scris organele abilitate in cercetarea si stabilirea cauzelor producerii evenimentului (de ex. Politie, Pompieri, Capitania Portului etc.) si sa solicite eliberarea documentului constatator (de ex. proces verbal de constatare).
- In toate cazurile, la cererea asiguratorului, asiguratul are obligatia sa puna la dispozitia acesteia actele si informatiile solicitate, sa-i permita acesteia efectuarea de cercetari prin orice mijloace legale si sa colaboreze cu aceasta la realizarea de investigatii si proceduri avand ca scop stabilirea realitatii, circumstantelor si marimii pagubei precum si a cauzelor producerii evenimentului asigurat.
- Asiguratul are obligatia sa conserve dreptul de regres al asiguratorului. In acest sens asiguratul trebuie:
- sa se abtina de la orice recunoastere fata de terti a responsabilitatii in producerea evenimentului asigurat;
- sa se abtina de la incheierea oricarei tranzactii, de la renuntarea la dreptul de regres precum si de la incasarea oricarei indemnizatii fara acordul prealabil scris al asiguratorului;
- sa indeplineasca toate actele, formalitatile si procedurile judiciare si extrajudiciare necesare pentru exercitarea dreptului de regres al asiguratorului.
- Asiguratul este obligat sa pastreze starea de fapt existenta in momentul producerii evenimentului asigurat (in masura in care starea de fapt permite), pentru a permite asiguratorului sa determine cauzele acestuia si intinderea prejudiciului. Daca asiguratorul nu efectueaza o constatare in termenul prevazut, asiguratul este indreptatit sa ia masuri de remediere si/sau reparare a consecintelor produse.
- Asiguratul trebuie sa pregateasca o lista detaliata a pagubelor suferite care sa contina informatii pe care le cunoaste despre calitatea, cantitatea si valoarea bunurilor distruse sau avariate sau orice alt prejudiciu cauzat ca urmare a producerii evenimentului asigurat. La cererea asiguratorului, asiguratul va prezenta o descriere separata cu privire la alte bunuri asigurate existente in momentul producerii evenimentului asigurat, cu indicarea valorilor respective. De asemenea, in scopul evaluarii pagubelor, asiguratul trebuie sa puna la dispozitia asiguratorului registrele contabile, extrasele de cont, facturile si orice alte documente care ar putea fi cerute de asigurator sau de expertii acesteia pentru investigatii si verificari, dupa caz.
- In caz de neindeplinire a obligatiilor prevazute in prezentul articol, asiguratul va pierde dreptul la indemnizatie, daca din acest motiv nu se poate stabili realitatea, marimea sau cauzele producerii prejudiciului ori nu se poate exercita dreptul de regres, sau va primi o indemnizatie diminuata proportional, in masura in care neindeplinirea obligatiilor asiguratului a dus la marirea pagubei.
Principalele obligatii, pe care GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA le are in calitatea sa de asigurator, prin polita de asigurare facultativa complexa pentru locuinte - EUROCASA, sunt:
- sa puna la dispozitia asiguratului sau contractantului asigurarii informatii complete si corecte in legatura cu polita de asigurare, atat inaintea incheierii, cat si pe durata derularii acestuia;
- sa emita polita de asigurare daca locuinta indeplineste conditiile de asigurabilitate;
- sa elibereze, la cerere, un duplicat al politei de asigurare, in cazul in care originalul a fost pierdut sau distrus;
- sa pastreze confidentialitatea informatiei despre asigurat, de care a luat cunostinta in procesul asigurarii;
- sa primeasca avizarile de dauna;
- sa constate si sa estimeze valoarea pagubelor dupa producerea riscurilor asigurate, in baza documentelor primite de la asigurati/pagubiti in termen de 14 zile de la avizare sau 30 de zile in cazul calamitatilor naturale;
- sa emita oferte de despagubire;
- sa plateasca despagubirile cuvenite celor in drept la termenele stabilite, adica in 30 de zile de la depunerea ultimului document solicitat la dosarul daunei;
- sa ramburseze asiguratului cheltuielile aferente limitarii pagubelor legate de producerea evenimentului asigurat.
- Constatarea si evaluarea daunelor se face de catre reprezentantii asiguratorului, direct sau prin imputerniciti, impreuna cu asiguratul sau imputernicitii sai sau prin experti neutri.
- Cuantumul despagubirii se stabileste in functie de valoarea la care s-a incheiat asigurarea, astfel:
- in cazul in care asigurarea este incheiata la “valoarea de nou”:
- in caz de dauna totala: pentru cladire/constructii anexe se evalueaza dupa caz cheltuielile necesare pentru construirea integrala, “de nou”, a cladirii (excluzand valoarea terenului) sau cheltuielile pentru refacerea ori repararea de nou a partilor avariate, din care se va scadea contravaloarea eventualelor recuperari;
- in caz de dauna partiala: pentru continut se evalueaza dupa caz cheltuielile de achizitie “de nou” de pe piata a unor bunuri similare ca tip, performante, parametrii constructivi si functionali sau cheltuielile pentru refacerea ori repararea de nou a partilor avariate, din care se va scadea contravaloarea eventualelor recuperari.
- Pentru bunurile care se pot repara, cuantumul pagubei va fi dat de costul de reparatie daca acesta este mai mic decat costul de inlocuire.
- Pentru evaluarea raportului intre suma asigurata prevazuta in polita si valoarea bunului se va avea in vedere “valoarea de nou”.
- In nici un caz nu va fi despagubit pentru fiecare bun asigurat un cost mai mare decat dublul valorii sale reale la momentul producerii evenimentului asigurat.
- In cazul imposibilitatii reconstructiei imobilului asigurat din motive obiective, independente de vointa asiguratului, precum si in cazul in care plata despagubirii nu este destinata achizitiei unei noi locuinte, valoarea despagubirii platita asiguratului/ beneficiarului va fi limitata la Valoarea Reala a imobilului asigurat la data producerii evenimentului asigurat.
- in cazul in care asigurarea este incheiata la “valoarea reala”:
- pentru Cladiri/ constructii anexe se evalueaza dupa caz:
- in caz de dauna totala: cheltuielile necesare pentru construirea integrala de nou a acestora (excluzand valoarea terenului) pana la concurenta sumei asigurate din care se va scadea contravaloarea eventualelor recuperari si deprecierea in functie de vechime, gradul de uzura si alti factori similari sau
- in caz de dauna partiala: cheltuielile pentru refacerea ori repararea de nou a partilor avariate, diminuate cu o depreciere stabilita in functie de vechime, gradul de uzura, starea de intretinere, modul de construire, amplasare, destinatie, folosinta si alti factori similari si scazand contravaloarea eventualelor resturi recuperabile;
- pentru continut se evalueaza dupa caz:
- cheltuielile de achizitie de nou de pe piata a unor bunuri similare, diminuate cu o depreciere stabilita in functie de tip, calitate, vechime, grad de intrebuintare, uzura morala, stare de intretinere si alti factori similari si scazand contravaloarea eventualelor resturi recuperabile ori
- cheltuielile de achizitie a unui bun similar ca tip, vechime, performante, parametrii constructivi si functionali sau
- cheltuielile cu aducerea bunurilor la starea in care se aflau inainte de producerea evenimentului asigurat.
- pentru Cladiri/ constructii anexe se evalueaza dupa caz:
- Pentru colectii, seturi, servicii, asiguratorul va despagubi numai valoarea partilor avariate sau distruse, fara a se lua in calcul reducerea valorii acestora ca urmare a descompletarii lor.
- Pentru suporturile de date (registre, fise, dischete, casete video/audio, CD-uri, DVD-uri etc), asiguratorul va despagubi numai costurile materiale propriu-zise ale acestora.
- Cuantumul despagubirii se stabileste de asigurator pe baza tuturor clauzelor contractuale tinandu-se intotdeauna cont de fransizele (fixe sau procentuale) stabilite in contractul de asigurare. Daca despagubirea, calculata potrivit prevederilor politei de asigurare, este mai mica decat fransiza, asiguratorul nu plateste despagubirea; daca despagubirea astfel calculata depaseste fransiza, aceasta se scade din despagubire.
- fransiza procentuala (procentul neacoperit din dauna) ramane intotdeauna exclusiv in sarcina asiguratului fara ca el sa poata, cu riscul decaderii din dreptul la despagubire, sa-l asigure la alta asigurator.
- Despagubirea include cheltuielile cu: materialele, manopera, transportul, instalatiile, demontarea si montarea elementelor, in masura in care e necesara aducerea bunului la starea anterioara producerii evenimentului asigurat si au fost cuprinse in asigurare fiind luate in calcul la stabilirea sumei asigurate.
- Despagubirea (indemnizatia) nu poate depasi suma asigurata, nici cuantumul pagubei si nici valoarea bunului din momentul producerii evenimentului asigurat (valoare stabilita in baza prevederilor politei). La stabilirea valorii bunurilor se tine seama de natura, calitatea, folosinta, adoptarea de noi metode, inventii si alti factori similari.
- La calculul cuantumului despagubirii nu se iau in considerare cheltuielile facute de asigurat in vederea imbunatatirii constructive si/sau tehnico/functionale a bunurilor fata de starea acestora dinaintea producerii evenimentului asigurat.
- Pentru stabilirea valorii prejudiciului, asiguratul are obligatia de a pune la dispozitia asiguratorului documentele de achizitie sau provenienta ale bunurilor avariate sau distruse (facturi fiscale, chitante fiscale, contract de vanzare-cumparare, carti sau documente tehnice etc.). In cazul in care asiguratul nu are posibilitatea prezentarii documentelor de mai sus, va furniza asiguratorului datele privind caracteristicile tehnice, starea bunurilor inainte de eveniment precum si data, locul si modul de achizitie al acestora.
- In cazul furtului, daca bunurile furate au fost gasite inainte de plata despagubirii, valoarea acestora va fi luata in considerare la calculul daunei, in functie de starea acestora. Daca bunurile furate au fost gasite dupa plata despagubirii, valoarea bunurilor recuperate va fi impartita intre asigurator si asigurat in functie de valoarea initiala a prejudiciului si valoarea despagubirii platite.
- Pentru raspunderea civila cuantumul despagubirii se stabileste fie pe baza intelegerii intre parti, fie prin hotarare judecatoreasca definitiva.
- Dupa plata fiecarei despagubiri, suma asigurata se micsoreaza cu suma cuvenita drept despagubire. In caz de dauna partiala, la solicitarea asiguratului, ulterior efectuarii reparatiei, asiguratorul poate reintregi suma asigurata prin emiterea unui act aditional si in schimbul incasarii unei prime de asigurare suplimentare. In cazul in care nu se reintregeste suma asigurata, plata despagubirilor pentru daune ulterioare se va efectua la nivelul sumei asigurate ramase. In caz de dauna totala, dupa plata despagubirilor, polita de asigurare inceteaza.
- in cazul in care asigurarea este incheiata la “valoarea de nou”:
- Daca asiguratul sau contractantul simuleaza producerea evenimentului asigurat sau exagereaza cu intentie cuantumul pagubei, foloseste spre justificare mijloace sau documente mincinoase sau frauduloase, modifica sau altereaza cu intentie urmele si ramasitele evenimentului asigurat sau faciliteaza agravarea pagubei, intreprinde orice alte fapte care au drept scop inducerea in eroare a asiguratorului cu privire la valoarea pagubei sau producerea evenimentului asigurat, asiguratul decade din dreptul la indemnizatie, iar asiguratorul poate rezilia polita fara restituirea proportionala a primei de asigurare.
- In mod deosebit, in ceea ce priveste asigurarea de bunuri, prevederile de la alineatul precedent se aplica daca asiguratul sau contractantul declara distruse sau pierdute bunuri care nu existau in momentul producerii evenimentului asigurat, ascunde, sustrage sau masluieste bunuri care nu au fost distruse sau furate, ori tainuieste sau sustrage bunuri salvate sau recuperate dupa producerea evenimentului asigurat.
- Plata indemnizatiei va fi efectuata de asigurator numai dupa ce asiguratul:
- va face dovada dreptului de a obtine plata indemnizatiei;
- va declara daca si ce asigurari a mai incheiat pentru acelasi risc;
- va preda toata documentatia ceruta de asigurator, inclusiv cea necesara pentru a exercita actiunea de regres.
- In cazul asigurarii de raspundere civila, asiguratorul plateste indemnizatia nemijlocit celui pagubit, in masura in care acesta nu a fost deja despagubit de asigurat; indemnizatia se plateste asiguratului in cazul in care acesta dovedeste ca a despagubit pe cel pagubit.
- Inceputul procedurii de stabilire a indemnizatiei, cuantificarea sau plata unor sume nu constituie o recunoastere a obligatiei asiguratorului de a indemniza; ca urmare, asiguratorul isi pastreaza dreptul de a opune noi exceptii care pot conduce la o cuantificare diferita a indemnizatiei sau chiar la negarea dreptului la indemnizatie.
- Plata indemnizatiei se face in termen de maximum 30 de zile de la data completarii documentatiei dosarului de dauna, daca nu se prevede altfel.
- In cazul platii indemnizatiei aferente unei daune totale, polita de asigurare inceteaza de drept incepand cu data producerii evenimentului asigurat.
- Plata indemnizatiei se va face catre asigurat in moneda in care s-a incasat prima de asigurare.
Notificare daune:
Se face in centrul de Constatare daune existent in fiecare oras din Romania.
www.generali.ro/servicii/solutionare-daune/auto/unitati-constatare
- de LUNI pana VINERI, intre 9:00 – 18:00 -
Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.
Asiguratorul este exonerat de raspundere pentru partea din dauna ce ramane, in sarcina asiguratului fata de tertii prejudiciati, asiguratul raspunzand fata de acestia pentru partea din prejudiciu neacoperita prin asigurare.
Dreptul asiguratilor la despagubiri, se stinge in termen de 2 ani de la producerea riscului asigurat.
Denuntarea contractului de asigurare se poate efectua de catre oricare dintre parti numai cu notificarea prealabila a celeilalte parti, care trebuie transmisa cu cel putin 20 de zile calendaristice inainte ca denuntarea sa-si produca efectele.
Persoanele care obtin sau incearca prin orice mijloace sa obtina pe nedrept despagubiri din asigurare sau cele care inlesnesc asemenea fapte se pedepsesc potrivit legii penale ori de cate ori fapta intruneste elementele unei infractiuni, iar despagubirile necuvenit obtinute se recupereaza de la acestea.
Modificarea politei de asigurare se poate face numai prin intelegere scrisa intre parti.
Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral de catre fiecare parte in conditiile expres mentionate.
Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.
Polita mentioneaza expres ca asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.