LOCUINTA 2024 - asigurare facultativa a locuintelor - OMNIASIG Vienna Insurance Group - Pitesti - Arges
ROMANIA, BUCURESTI, Sector 1, Aleea Alexandru, nr. 51.
OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. isi are inceputurile in anul 1995, cand lua fiinta societatea de asigurari OMNIASIG. 6 ani mai tarziu era infiintata BCR Asigurari, ca o divizie a bancii cu acelasi nume. Desi infiintate ca societati de asigurari distincte, cele 2 entitati ajung sa intre in sfera de interes a unuia dintre cei mai mari actori ai pietei de asigurari internationale, grupul austriac VIENNA INSURANCE GROUP (VIG), care, mai intai in anul 2005 preia OMNIASIG iar peste 3 ani, in 2008 avea sa preia si BCR Asigurari. Dupa alti 4 ani, in 2012 avea sa se realizeze fuziunea prin absorbtie a OMNIASIG de catre BCR Asigurari si a rezultat ceea ce cunoastem astazi ca fiind una dintre cele mai puternice societati de asigurari de pe piata romaneasca de asigurari, si anume OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. Aceasta este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-047-10.04.2003.
OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. ofera clientilor sai o polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad, prin care sunt preluate in asigurare cladirile cu destinatie de locuinta, detinute pe teritoriul Romaniei, de catre persoanele fizice sau juridice, cu domiciliul sau resedinta in Romania, avand calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora. Polita acopera riscuri standard fara riscuri optionale care sa fie asigurate prin clauze aditionale.
Obiectul politei de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., il constituie:
- locuinta aflata la adresa asigurata mentionata in polita;
- cladirea - constructie (casa de locuit, vila sau apartament in bloc/vila), alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, avand destinatia de locuit;
- dependintele, dotarile, utilitatile si amenajarile interioare care fac corp comun cu cladirea – constructia avand destinatia de locuit;
- instalatiile fixe aferente locuintei: instalatii electrice interioare (exclusiv lustre, lampi, abajure, aplice, fasunguri, becuri, tuburi de iluminat), instalatii sanitare de alimentare cu apa (inclusiv hidroforul si boilerul) si de canalizare din interiorul cladirii, inclusiv obiectele sanitare (conductele de apa, tuburile de scurgere, robinetele, cazile de baie ingropate sau inzidite, chiuvetele, WC-urile etc.), instalatii de incalzire a locuintei (inclusiv centrala termica, panouri solare), sobe de teracota sau zidite, instalatii de gaze, instalatii de ventilatie si climatizare (exclusiv ventilatoarele electrice si aparatele de aer conditionat mobile).
- cota de proprietate indiviza asupra partilor care, prin natura lor, sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii imobilului (fundatia, structura de rezistenta, acoperisul, terasele, cosurile de fum, scarile, holurile, pivnitele, subsolurile, casa scarii, tubulatura de gunoi, rezervoarele de apa, ascensoarele si instalatiile cu care a fost dotata cladirea initial sau cu care a fost dotata ulterior de proprietari, pana la punctele de distributie din apartamentele individuale); terenul aferent locuintei nu este asociat notiunii de locuinta si nu face obiectul asigurarii.
- Anexele aflate la adresa asigurata mentionata in polita - constructii care nu fac parte comuna cu locuinta; acestea sunt asigurate numai daca sunt mentionate expres in Cererea - chestionar si/sau in Specificatia politei si daca se asigura impreuna cu locuinta;
- Bunurile continute in locuinta (cu exceptia celor excluse) aflate la adresa asigurata mentionata in polita - bunurile (altele decat cele care prin natura lor fac parte integranta din constructie) apartinand asiguratului sau persoanelor care in mod statornic locuiesc cu asiguratul ori detinute spre pastrare, folosinta ori in grija sau custodie de acestia.
- Raspunderea civila fata de terti a asiguratului, in legatura cu evenimente asigurate produse la locuinta si /sau la bunurile asigurate.
Pentru a putea sa incheie o polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa detina calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora;
- locuinta asigurata poate sa fie locuita permanent sau temporar;
- sa intocmeasca cererea chestionar/declaratia de asigurare, care contine informatii relevante despre asigurat, contractant si/sau beneficiar, despre locatia asigurata, despre perioada de asigurare, despre beneficiarul despagubirii, informatii care sunt esentiale pentru intocmirea politei;
- sa puna la dispozitie asiguratorului documentele de identitate ale asiguratului, contractantului si/sau beneficiarului; documentul privind detinerea locuintei; documente care vizeaza cesiunea la banca;
- sa detalieze istoricul de daune, daca este cazul;
Inspectia de risc nu se efectueaza pentru aceasta polita.
Cererea chestionar trebuie intocmita in oricare din urmatoarele situatii:
- incheierea unei polite noi;
- reinoirea unei polite existente, inainte de data expirarii acesteia;
- alte situatii care presupun schimbari ale informatiilor continute in polita de asigurare;
Principalele informatii care trebuiesc furnizate asiguratorului, prin cererea-chestionar, sunt:
- datele de identificare ale asiguratului, contractantului si/sau beneficiarului;
- adresa locatiei asigurate;
- interesul asigurabil asupra locatiei asigurate:
- proprietate;
- inchiriata;
- alta situatie;
- informatii generale despre locatia asigurata:
- modalitatea in care a fost construita:
- in regie proprie;
- prin societate autorizata de constructii;
- tipul locatiei;
- gradul de ocupare;
- localizarea in localitate;
- amplasament fata de benzinarii, santiere in lucru, unitati industriale, etc.
- anul construirii;
- anul ultimei consolidari facute in baza unei autorizatii;
- regimul de inaltime, numarul de camere, suprafata utila totala;
- tip fundatie, structura de rezistenta, pereti (zidarie), invelitoare, termo-hidro izolatie, tamplarie, suprafete vitrate, pardoseala, utilitati, surse de apa, instalatii sanitare, instalatii electrice, sisteme de incalzire, usi de acces, amenajari speciale;
- sisteme de protectie la furt, impotriva incendiului;
- alte constructii anexa, imprejmuiri, etc.;
- modalitatea in care a fost construita:
- riscurile dorite a fi acoperite:
- riscuri de baza;
- riscuri suplimentare;
- moneda contractului;
- suma asigurata pentru:
- locatia cu destinatie locuinta;
- continut/bunuri;
- riscurile acoperite prin clauzele suplimentare;
- informatii privind istoricul de daune al locatiei asigurate;
- perioada asigurata;
- daca exista sau nu, incheiata, o polita de asigurare obligatorie a locuintei pad;
- modalitatea de plata a primei anuale:
- integral;
- in numarul de rate acceptate de asigurator;
- daca mai exista alte polite incheiate pentru aceeasi locatie la alti asiguratori.
Pe aceste informatii asiguratorul urmeaza sa le aiba in vedere pentru individualizarea si evaluarea riscurilor in vederea adoptarii deciziei de incheiere a politei de asigurare sau de declinare a ofertei. Lipsa veridicitatii declaratiilor asiguratului cu privire la cele mentionate in continutul cererii chestionar/specificatiei se sanctioneaza cu rezolutiunea politei.
Asiguratorul isi asuma raspunderea pentru toate consecintele rezultate din neevaluarea riscului potrivit prevederilor legale inainte de cuprinderea in asigurare, cu exceptia cazului in care vointa asiguratorului a fost influentata de un viciu de consimtamant imputabil asiguratului.
Polita de asigurare facultativa a locuintei nu poate fi incheiata si nu poate intra in vigoare fara existenta / incheierea in mod valabil si in prealabil a politei de asigurare obligatorie a locuintei (pad). Asiguratul are obligatia sa prezinte inainte de incheierea asigurarii facultative, o copie a politei pad valabil incheiata pentru locuinta asigurata. In cazul politelor facultative multianuale, asiguratul are obligatia sa transmita asiguratorului o copie a politei pad valabil incheiata pe numele sau, pentru locuinta asigurata, la fiecare aniversare anuala.
In situatia in care la incheierea politei si/sau la fiecare aniversare anuala, asiguratul nu face dovada detinerii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (pad) valabil incheiata, polita de asigurare inceteaza de drept, fara nicio formalitate prealabilă, asiguratul fiind de drept in intarziere prin simpla neexecutare a obligatiei.
Polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. poate fi incheiata, pe o perioada de minim 12 luni dar, in baza unor aprobari speciale, si pe perioade subanuale dar minim 6 luni sau chiar multianuale.
Raspunderea asiguratorului incepe la ora 00:00 a datei inscrisa in polita de asigurare, dar nu inainte de ora 24:00 a zilei in care s-a platit prima de asigurare cuvenita sau prima rata a acesteia si inceteaza la ora 24.00 a ultimei zile a perioadei de asigurare precizate in polita sau odata cu producerea evenimentului asigurat care are ca urmare epuizarea intregii sume asigurate precizate in polita.
In cazul in care asiguratul / contractantul nu plateste ratele de prima urmatoare celei dintai nici in termenul de pasuire, polita de asigurare isi suspenda automat efectele juridice, iar raspunderea asiguratorului inceteaza, fara a fi necesara nici o notificare (in scris) sau alta formalitate prealabila din partea asiguratorului si fara restituirea primelor platite, incepand cu ora 0:00 a zilei urmatoare scadentei ratei neplatite, pentru o perioada de 30 zile calendaristice. Asiguratorul nu datoreaza despagubiri pentru daunele produse in perioada de suspendare.
Polita reintra in vigoare de la ora 00.00 a zilei urmatoarei celei in care s-a platit prima de asigurare restanta pana in acel moment, in cuantumul datorat conform politei.
Daca in cursul celor 30 de zile de suspendare polita nu este repusa in vigoare conform mentiunilor de mai sus aceasta se desfiinteaza de plin drept, incepand cu ora 0:00 a zilei urmatoare scadentei ratei neplatite, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, asiguratul / contractantul fiind de drept in intarziere prin simpla neexecutare a obligatiei de plata a primei, sau orice alta formalitate prealabila inclusiv dar nelimitandu-se la interventia unei instante de judecata, cu notificarea ulterioara a asiguratului / contractantului. Polita se va aplica in continuare in legatura cu solutionarea daunelor produse in perioada in care polita de asigurare a fost in vigoare.
Daca in perioada de asigurare se constata degradarea conditiilor existente la data incheierii asigurarii, cresterea nivelului de risc sau aparitia unor riscuri suplimentare, asiguratorul are dreptul sa suspende polita printr-o notificare (scrisa), raspunderea asiguratorului inceteaza in termen de 3 (trei) zile de la data primirii notificarii de catre asigurat, daca neajunsurile / problemele constatate nu au fost remediate in aceasta perioada. In urma constatarii remedierii neajunsurilor, asiguratorul va comunica in scris asiguratului reintrarea in vigoare a politei, in acest caz perioada de asigurare prelungindu-se cu perioada de suspendare.
Raspunderea asiguratorului inceteaza:
- la ora si ziua inscrise in polita de asigurare;
- ìn caz de dauna totala;
- la data schimbarii proprietarului/utilizatorului interesului asigurabil;
- cu acordul ambelor parti;
- la ora 24:00 a datei expirarii termenului de pasuire de 15 zile calendaristice, daca nu s-a achitat pana la acest termen rata scadenta;
- prin denuntare unilaterala, sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire, cu un preaviz de 20 zile;
- ìn caz de forta majora;
- prin desfiintarea de drept a politei in cazul in care asiguratul nu-si indeplineste obligatiile contractuale.
Polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. isi exercita acoperirea numai pe teritoriul Romaniei.
Asigurat pe polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. poate sa fie orice persoana fizica sau juridica, cu domiciliul sau resedinta in Romania, avand calitatea de proprietar, administrator, locator al locuintei sau imputernicit ori reprezentantul legal al acestora.
Beneficiarul politei de asigurare facultativa a locuintelor este persoana fizica sau juridica, desemnata de proprietar si mentionata in polita, indreptatita sa primeasca despagubirea pentru pagubele provocate locuintei asigurate in urma producerii unui risc acoperit.
Suma asigurata reprezinta suma maxima in limita careia asiguratorul poate acorda despagubiri asiguratului sau celor in drept, in cazul producerii evenimentului asigurat, sau suma totala a despagubirilor ce se pot acorda pe toata perioada de valabilitate a asigurarii.
Suma asigurata este declarata de asigurat / contractant, mentionata in specificatia politei, si reprezinta valoarea de asigurare a locuintei / anexelor / bunurilor.
Suma asigurata poate fi stabilita in Lei (RON) sau intr-o valuta agreata de parti.
Dupa fiecare dauna, suma asigurata / limita de raspundere se micsoreaza, cu incepere de la data producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat, pentru restul perioadei de asigurare, cu despagubirea cuvenita, asigurarea continuand cu suma ramasa, fara ca aceasta sa afecteze prima de asigurare stabilita. La cererea asiguratului / contractantului si cu acceptul asiguratorului, suma asigurata / limita de raspundere ramasa poate fi completata printr-un act aditional, in baza platii unei prime de asigurare suplimentare.
Sumele asigurate trebuie sa reprezinte:
- Pentru locuinta asigurata - suma asigurata este fixa 20 000 euro:
- valoarea reala;
- valoarea de piata - numai in cazul apartamentelor in blocuri de locuinte si apartamentelor in case/vile fara teren in proprietate.
- valoarea de inlocuire (de nou) - numai in cazul cladirilor din beton armat si caramida cu vechime de max 30 ani si in cazul cladirilor din alte materiale cu vechime de max 20 ani.
- In cazul in care asiguratul opteaza pentru valoarea reala sau pentru valoarea de inlocuire, acestea se pot stabili in baza pretului unitar pe metru patrat de suprafata utila / construita, agreat de asigurator;
- Pentru anexele locuintei: valoarea reala a acestora.
- Pentru bunurile continute in locuinta: valoarea reala a acestora - suma asigurata a acestora nu poate fi mai mult de 1 000 EURO;
- Pentru riscul de apa de conducta si refulare: o limita comuna pentru locuinta si bunurile continute asigurate la PRIM RISC – 500 euro;
- Pentru riscul de furt prin efractie/acte de talharie (elemente de constructie / bunuri), inclusiv prin intrebuintarea cheilor originale obtinute prin acte talharie: o limita comuna pentru locuinta si bunurile continute asigurate la PRIM RISC – 500 euro;
- Pentru raspunderea civila fata de terti: o limita de raspundere unica pe eveniment si pe intreaga perioada de asigurare, stabilita de asigurat dar nu mai mult de 500 euro.
In cazul asigurarii bunurilor continute cu defalcarea sumei asigurate pe categorii de bunuri, asiguratorul este indreptatit sa nu acorde despagubiri pentru bunurile cu valoare individuala de peste 2.500 RON sau echivalent, daca acestea nu au fost mentionate explicit in cererea - chestionar sau intr-o anexa la polita.
Supraasigurarea este situatia in care suma asigurata a cladirilor si/sau a bunurilor / categoriilor de bunuri care fac obiectul unei daune, este superioara valorii de asigurare a acestora. In cazul in care se constata ca la data producerii evenimentului asigurat cladirile si/sau bunurile asigurate se aflau in situatia de supraasigurare, asiguratorul va recalcula prima de asigurare si va restitui, la cerere, asiguratului sau contractantului, dupa caz, partea aferenta supraasigurarii. Totodata, asiguratul are dreptul sa ceara, oricand, reducerea sumei asigurate pe care o considera supraasigurata si recalcularea corespunzatoare a primei de asigurare. In situatia de supraasigurare, asiguratorul nu va plati asiguratului mai mult decat despagubirea cuvenita.
Subasigurarea este situatia in care suma asigurata a cladirilor si/sau a bunurilor / categoriilor de bunuri care fac obiectul unei daune, este inferioara valorii de asigurare a acestora. In cazul in care se constata ca la data producerii evenimentului asigurat cladirile si/sau bunurile asigurate se aflau in situatia de subasigurare, atunci cuantumul daunei se reduce corespunzator raportului dintre suma asigurata a cladirilor si/sau a bunurilor / categoriilor de bunuri prevazuta in polita si valoarea de asigurare a acestora (principiul proportionalitatii).
Pentru locuinta, anexe si/sau pentru bunurile continute, subasigurarea nu se aplica in situatia in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- suma asigurata a locuintei, anexelor si/sau a bunurilor continute (cu defalcare) reprezinta mai mult de 80% din valoarea de asigurare a acestora (respectiv raportul dintre valoarea de asigurare a cladirii si/sau a bunurilor / categoriilor de bunuri prevazuta in polita si suma asigurata a acestora este mai mic de 1,2);
- diferenta dintre valoarea de asigurare si suma asigurata este mai mica decat echivalentul a 20.000 EURO.
Pentru bunurile continute, principiul proportionalitatii va fi aplicat in cazul achizitionarii de bunuri noi pe parcursul anului in curs de asigurare (probate cu documente, fara avizarea asiguratorului), numai daca suma asigurata a categoriei de bunuri din care face parte respectivul bun reprezinta mai putin de 75% din valoarea de asigurare a categoriei de bunuri corespunzatoare. Principiul proportionalitatii nu va fi aplicat daca in specificatia politei se prevede ca asigurarea bunurilor continute s-a incheiat la prim risc, atat la acoperirile de baza cat si la acoperirea suplimentara de furt.
Pentru acoperirile suplimentare de apa de conducta si refulare, precum si pentru raspunderea civila fata de terti, nu se aplica principiul proportionalitatii.
Prima de asigurare se stabileste in aceeasi moneda in care s-au stabilit sumele asigurate, plata putand fi efectuata in lei la cursul de schimb B.N.R. valabil la data efectuarii platii.
Plata primei de asigurare se face anticipat si integral pentru intreaga perioada asigurata. La solicitarea asiguratului / contractantului, asiguratorul poate accepta plata primei de asigurare in rate. Numarul, cuantumul si datele de scadenta a ratelor de prima sunt cele inscrise in polita de asigurare. Daca se convine ca prima de asigurare sa fie platita in rate, prima rata se achita la incheierea politei de asigurare, iar urmatoarele rate se achita in cuantumul si pana la datele scadente mentionate in polita de asigurare. Asiguratorul nu este obligat sa aminteasca asiguratului / contractantului scadenta de plata a ratelor de prima. In cazul politelor incheiate pe o perioada de asigurare mai mica de un an, primele de asigurare se calculeaza ”pro-rata temporis”, in functie de numarul de zile cuprinse in asigurare.
Pentru plata ratelor de prima urmatoare ratei intai, asiguratorul acorda un termen de pasuire de 15 zile calendaristice de la data scadenta, termen pana la care situatia politei ramane neschimbata si, pe cale de consecinta, nu inceteaza nici raspunderea asiguratorului pentru riscurile asigurate. Daca neachitarea la scadenta a unei rate se datoreaza unor cauze neimputabile asiguratului, polita de asigurare poate fi repusa in vigoare intr-un interval de maxim 30 de zile de la data suspendarii prin plata primei restante cu conditia ca in perioada de suspendare sa nu se fi inregistrat daune.
In cazul in care polita nu reintra in vigoare intr-un termen de 30 zile de la data suspendarii ca urmare a neplatii la termenele scadente si in cuantumul prevazut a primei de asigurare sau, dupa caz, a ratelor acesteia, polita se rezilieaza de plin drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau orice alta formalitate prealabila.
Polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. se incheie cu urmatoarele fransize deductibile pe eveniment:
- 20 000 EURO pentru riscul de CUTREMUR; 20 000 EURO pentru riscul de INUNDATII NATURALE si 20 000 EURO pentru riscul de ALUNECARI DE TEREN - fransize care rezulta din obligativitatea existentei si/sau incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei pad pentru locatia respectiva, anterior incheierii politei facultative, asa cum precizeaza Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - fransiza nu se aplica pentru daunele provocate bunurilor casnice asigurate.;
- Fransize procentuale din suma asigurata pe care asiguratul le accepta in scopul diminuarii primei anuale de asigurare;
Riscurile care sunt preluate in asigurare prin polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., pentru locatia asigurata, sunt:
- Pachetul STABIL, reprezentand:
- Riscurile FLEXA:
- Despagubiri atat pentru daunele directe, cat si pentru daunele indirecte (carbonizare totala sau partiala, topire, avarii ale instalatiilor fixe care apartin cladirii asigurate, patarea cu fum, degajarea de gaze sau vapori) produse de evenimentele de mai sus cladirilor si bunurilor asigurate prin polita.
- In cadrul acestui pachet de riscuri nu se despagubesc daunele produse de incendiul si/sau explozia provocate de cutremur.
- Pachetul DEZASTRE NATURALE, reprezentand:
- Cutremur de pamant (inclusiv incendiul si/sau explozia ca urmare a cutremurului);
- Inundatii naturale;
- Alunecari de teren;
- Pentru aceste riscuri se acopera daunele materiale directe si/sau indirecte produse locuintei si/sau bunurilor asigurate de oricare dintre formele de manifestare ale dezastrului natural mentionate anterior.
- Pachetul FORTE, reprezentand urmatoarele riscuri:
- Fenomene atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, greutatea stratului de zapada sau de gheata si avalansa de zapada);
- Prabusire de teren;
- Coliziune cu vehicule sau autovehicule;
- Boom sonic;
- Prabusire de corpuri;
- Greve, revolte, tulburari civile. In cadrul acestor riscuri asiguratorul acorda despagubiri pentru daune materiale produse de actiunea persoanelor care iau parte la greve, revolte, tulburari civile, respectiv de actiunea oricarei autoritati legal constituite in suprimarea sau in incercarea de a suprima sau limita consecintele oricaror greve, revolte, tulburari civile.
- vandalism. In cadrul acestui risc, asiguratorul acorda despagubiri pentru daune materiale produse de actiunea persoanelor care iau parte la acte de vandalism, respectiv de actiunea oricarei autoritati legal constituite in suprimarea sau in incercarea de a suprima sau limita consecintele oricaror acte de vandalism.
- ACOPERIRI SUPLIMENTARE
- Apa de conducta si refulare (maximum doua daune produse locuintei si/sau bunurilor asigurate in timpul perioadei de asigurare si pentru care s-au formulat cereri de despagubire);
- Furtul:
- prin efractie al bunurilor precizate in specificatia politei, aflate la adresa mentionata in specificatia politei;
- prin acte de talharie al bunurilor precizate in specificatia politei, aflate la adresa mentionata in specificatia politei, asupra asiguratului, asupra persoanelor care in mod statornic locuiesc impreuna cu asiguratul si/sau care au calitatea de sot/sotie sau persoanelor pentru care raspunde conform legii, sau asupra unui prepus al asiguratului;
- bunurilor asigurate prin intrebuintarea cheilor originale, insa numai daca aceste chei au fost obtinute prin acte de talharie.
- Raspunderea civila fata de terti a asiguratului, angajata ca urmare a producerii unor evenimente asigurate, de catre unul sau mai multe din riscurile asigurate / pachetele de riscuri mentionate (bifate) expres in specificatia politei (exceptand cazul in care producerea respectivului risc reprezinta un caz de forta majora exonerator de raspundere civila conform legii), evenimente asigurate produse la locuinta si/sau la bunurile asigurate. Riscurile acoperite sunt cele de producere a daunelor materiale (daune fizice constand in avarierea sau distrugerea unuia sau mai multor bunuri), vatamarilor corporale sau decesului, unor terte persoane, in timpul perioadei precizate in specificatia politei, de evenimente asigurate produse in timpul acestei perioadei, daune pentru care asiguratul raspunde civil, conform legii si in legatura cu care asiguratul a primit o plangere / cerere de despagubire in timpul aceleiasi perioade asigurate.
- Costuri / cheltuieli acoperite - in afara cheltuielilor ocazionate de repararea / inlocuirea bunurilor asigurate ca urmare a producerii oricarui eveniment asigurat prin polita, asiguratorul mai acorda despagubiri (in cadrul sumelor asigurate mentionate in specificatia politei, fara majorarea acestora) si pentru urmatoarele categorii de costuri / cheltuieli:
- costuri / cheltuieli de prevenire a daunelor ce ar putea fi provocate de orice eveniment asigurat iminent (ex.: incendiu iminent la bunuri asigurate), in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor amenintate de evenimentul respectiv;
- costuri / cheltuieli ocazionate de deplasarea si interventia echipelor de pompieri, in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor afectate de incendiu, in cazul in care Brigada de Pompieri solicita plata unor asemenea costuri / cheltuieli;
- costuri / cheltuieli pentru limitarea efectelor oricarui eveniment asigurat, inclusiv pentru demolarea, demontarea ori mutarea (in acest scop) in alt loc a bunurilor (mobile sau imobile) asigurate, in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor afectate de producerea evenimentului asigurat;
- costuri / cheltuieli pentru indepartarea urmarilor oricarui eveniment asigurat prin polita, respectiv pentru efectuarea lucrarilor de curatare (ex.: ridicarea molozului) a locului unde s-a produs dauna, in masura in care sunt in legatura cu evenimentele asigurate prin polita si sunt necesare pentru executarea lucrarilor de reparatii, in limita de 10% din suma asigurata a bunurilor afectate de evenimentul respectiv;
- costuri / cheltuieli ocazionate de expertizarea daunei, in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor afectate de producerea evenimentului asigurat;
- In cazul asigurarii riscului de furt, costuri / cheltuieli (in sublimita de 10% din suma asigurata a bunurilor continute asigurate dar nu mai mult de 3.500 RON sau echivalent, pentru orice eveniment) ocazionate de:
- daune produse prin spargerea sau deteriorarea cu prilejul furtului sau tentativei de furt prin efractie a peretilor, acoperisului, tavanelor, usilor, ferestrelor si pardoselilor, la Cladiri sau alte constructii apartinand asiguratului, precum si a mobilierului;
- inlocuirea incuietorilor avariate;
- In cazul asigurarii raspunderii civile, cheltuielile acoperite sunt cele efectuate de catre asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la desdaunare (inclusiv in cazul in care actiunea penala pusa in miscare nu mai este judecata, iar actiunea civila ramane in competenta instantei penale), decurgand din evenimente asigurate produse in perioada de valabilitate a politei.
Riscurile excluse, care nu sunt preluate in asigurare prin polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., pentru locatia asigurata, sunt:
- Cladiri si bunuri care datorita uzurii sau deteriorarii nu mai pot fi folosite in conformitate cu destinatia lor initiala sau a caror stare de intretinere este necorespunzatoare;
- Cladiri construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului precum si bunurile continute in aceste Cladiri;
- Cladiri declarate “monument istoric”;
- Cladiri nefinalizate (inclusiv bunurile continute in acestea) - exemple: Cladiri in curs de constructie, cu structura de rezistenta nefinalizata, fara acoperis, fara inchideri exterioare, fara instalatii etc.);
- informatiile de pe suporturile de date, in afara situatiilor in care suporturile respective de date contin programe informatice pentru care asiguratul detine licente si care sunt utilizate de asigurat la locuinta asigurata;
- bunuri destinate domeniului comercial, productiv, industrial sau altui domeniu, altele decat cele necesare locuirii / gospodariei;
- bunuri continute in anexe;
- bani, hartii de valoare, obiecte de patrimoniu;
- obiecte din metale pretioase (bijuterii, monede etc) si pietre pretioase, obiecte unicat, colectii, obiecte de arta de valoare deosebita;
- Animale din locuinta;
- marfuri din locuinta / gospodarie, stocate in vederea folosirii ulterioare (exemple: materiale de constructie nepuse in opera, produse alimentare pentru vanzare, etc), exceptand alimentele si produsele agricole pentru consum propriu ;
- vehicule / autovehicule inmatriculate sau inmatriculabile;
- instalatii si amenajari speciale (piscine, saune, jacuzzi, terenuri de sport, rampe auto, imprejmuiri, fantani arteziene, rezervoare de apa suspendate, instalatii de tipul antenelor de emisie/receptie - radio-TV sau prin satelit), cu exceptia celor mentionate expres in cererea - chestionar, in specificatia politei sau intr-o anexa la polita si acceptate in asigurare de asigurator.
- Asiguratorul este indreptatit sa nu acorde despagubiri pentru case / vile (inclusiv extinderi / modificari la acestea) construite / efectuate fara autorizatie de constructie, daca autorizatia era obligatorie la momentul construirii / extinderii / modificarii locuintei, conform legii.
- Asiguratorul nu acorda despagubiri in cazul cutremurului (respectiv incendiului sau exploziei provocate de cutremur) pentru locuinte si bunuri continute situate in Cladiri incadrate in Clasa I de risc seismic (inclusiv Clasa I de risc seismic cu pericol public) aflate in evidenta organelor abilitate centrale sau locale), corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure avand intensitatile corespunzatoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare). Nu se acorda despagubiri in cazul cutremurului (respectiv incendiului sau exploziei provocate de cutremur) nici pentru cladirile la care sunt in curs de efectuare lucrari de expertizare autorizate in vederea consolidarii sau la care aceste tipuri de expertize sunt efectuate dar concluziile acestora impun efectuarea unor lucrari de consolidare a structurii de rezistenta.
- Asiguratorul nu acorda despagubiri in cazul furtului pentru:
- elementele de constructie apartinand locuintei sau anexelor asigurate cu ar fi: imprejmuiri, invelitori, elemente de tamplarie exterioara sau interioara, elemente ale instalatiilor fixe asociate cladirilor asigurate, obiectele sanitare si elementele de incalzire functionale ce fac parte din locuinta asigurata, elemente / materiale de inchidere si compartimentare;
- bunurile care se gasesc in locuinte situate la mai mult de 0,5 km de la cea mai apropiata cladire locuita din localitate si care se gasesc intr-una din urmatoarele situatii:
- nu sunt locuite in regim permanent;
- nu au paza permanenta; se considera paza permanenta paza efectuata de unitati specializate de paza si interventie sau paza efectuata de catre o persoana desemnata de catre asigurat sa aiba in grija locuinta asigurata pe timpul cand acesta nu se afla in aceasta locuinta (exemplu: administrator);
- bunuri aflate in locuri deschise sau in aer liber cu exceptia celor care din punct de vedere constructiv si al destinatiei pot fi folosite in aer liber (exemple: balansoare, mobilier de gradina).
- Cuprinderea in asigurare a bunurilor excluse de felul celor de mai sus este in responsabilitatea exclusiva a asiguratului / contractantului, in afara situatiei in care asiguratorul accepta preluarea in asigurare in mod expres printr-o mentiune speciala inscrisa in polita.
- Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru prejudicii cauzate, produse sau agravate, direct sau indirect de sau ca o consecinta a:
- razboiului, invaziei, actiunii unui dusman extern, ostilitatilor (indiferent daca a fost declarata stare de razboi sau nu), razboiului civil, rebeliunii, revolutiei, conspiratiei, insurectiei, rascoalei, razvratirii militare cu sau fara uzurparea puterii, legii martiale, actelor persoanelor rauvoitoare care actioneaza in numele sau in legatura cu orice organizatie politica, confiscarii, nationalizarii, exproprierii, sechestrarii, rechizitionarii, distrugerii sau avarierii din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati;
- actelor de terorism, sabotajului;
- reactiei nucleare, radiatiei nucleare sau contaminarii radioactive;
- faptei savarsite cu intentie de catre asigurat, de alte persoane alese, numite sau desemnate in conformitate cu prevederile legale si autorizate sa il reprezinte sau de beneficiarul insusi sau, dupa caz, de persoanele fizice cu capacitate de discernamant care locuiesc impreuna cu asiguratul la locuinta asigurata;
- prejudiciilor produse direct sau indirect, prin actiunea dispozitivelor si materialelor pirotehnice, munitiei, dispozitivelor explozive si armelor de foc;
- prejudicii cauzate direct sau indirect de: trepidatii (datorate circulatiei rutiere sau pe calea ferata, de suprafata sau in subteran), tasari, lucrari edilitare si orice lucrari de constructii sau de interventii, executate la locuinta asigurata sau la alte imobile sau instalatii;
- prejudiciilor datorate unor cauze necuprinse in asigurare (exemple: abraziune, fermentatie, oxidare, corodare, erodare, prejudicii provocate de infiltratii ori capilaritate, tasarea terenului, trepidatii, alte prejudicii datorate unor fenomene cu evolutie lenta in timp, caldura, afumare, patare sau parlire provenite dintr-o sursa normala de caldura, inghet, ploi acide, poluare sau contaminare, chiar daca au fost provocate direct sau indirect de riscuri asigurate, eruptii vulcanice, tsunami, deteriorarea si/sau prabusirea cladirilor ori altor bunuri asigurate datorate unor cauze necuprinse in asigurare), precum si prejudicii de consecinta (igrasie, descompunere umeda sau uscata, mucegaire, alterare, putrezire etc.), produse bunurilor asigurate ca urmare a unor cauze cuprinse in asigurare;
- avariilor accidentale si/sau dereglarilor mecanice sau electrice ale instalatiilor si aparatelor casnice, electrocasnice, electronice etc., inclusiv ale centralelor termice; totusi sunt acoperite daunele produse de incendiu si/sau explozie ca urmare a avariilor accidentale si/sau dereglarilor mecanice sau electrice, cu exceptia prejudiciilor produse de incendiu si/sau explozie subansamblului la care s-a produs avaria accidentala si/sau dereglarea mecanica sau electrica de la care a pornit incendiul si/sau explozia;
- prejudiciilor produse sau favorizate de:
- folosirea focului deschis, inclusiv a unei surse de lumina cu flacara deschisa (chiar aparata de sticla sau sita) in incaperi in care sunt depozitate sau manipulate produse usor combustibile (furaje, in, canepa, bumbac etc.) ori produse inflamabile sau usor inflamabile (titei, benzina, alte derivate petroliere etc.);
- aprinderea si/sau nesupravegherea focului deschis in apropierea cladirii sau altor constructii asigurate (inclusiv in cele in care se afla bunuri continute asigurate) cu peretii si/sau invelitoarea acoperisului executate din materiale usor combustibile, cu exceptia cazurilor in care aceste materiale sunt ignifugate cu substante specifice ori sunt acoperite cu un strat protector de pamant, tencuiala sau altele asemanatoare;
- folosirea unor produse usor inflamabile pentru curatarea pardoselilor, hainelor etc. sau pentru alte scopuri decat cele mentionate, ori manipularea unor asemenea produse, in aceeasi incapere si in acelasi timp in care este aprins focul (chiar in soba, plita sau masina de gatit), in care este intretinuta lumina cu flacara (chiar aparata de sticla sau sita) sau in care functioneaza resouri ori radiatoare electrice;
- fumatul in incaperi in care sunt depozitate produse inflamabile sau combustibile ori in incaperi care sunt folosite pentru manipularea acestora;
- prejudicii produse direct sau indirect prin, sau in legatura cu incapacitatea oricarui calculator sau echipament electronic de procesare a datelor, de a recunoaste corect data calendaristica si/sau de a functiona si interpreta/procesa corect datele;
- prejudicii indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei / bunurilor dupa reparatii sau scaderea preturilor locuintei / bunurilor in timpul perioadei de asigurare;
- prejudicii produse de fenomene atmosferice si de inundatii:
- cladirilor care nu au fost date in folosinta si bunurilor care se afla in aceste Cladiri;
- prin infiltrarea apei de ploaie, a particulelor de gheata rezultate din grindina, a zapezii sau a murdariei prin geamuri / ferestre neetanse sau neinchise ori prin alte deschizaturi, in afara cazului in care deschizaturile sunt produse de fenomenele atmosferice respective;
- bunurilor aflate in aer liber, altele decat bunuri care prin natura lor sunt proiectate si construite pentru amplasare, temporara sau permanenta, sub cerul liber;
- de cresterea nivelului marii sau de maree;
- in cazul coliziunii cu vehicule sau autovehicule, nu se despagubesc daune produse:
- de vehicule sau autovehicule aflate in interiorul cladirilor asigurate;
- de vehicule sau autovehicule proprietate a sau folosite de asigurat / contractant, beneficiarul asigurarii sau membrii familiilor acestora.
- prejudicii produse prin furt in urmatoarele situatii:
- in timpul si in perioada imediat urmatoare producerii altor riscuri asigurate;
- insusirea ilegala, falsificarea, frauda sau alte acte comise intentionat sau din neglijenta de catre asigurat;
- pierderi, pierderi inexplicabile, disparitii misterioase;
- furtul (inclusiv talharia), care nu poate fi probat decat prin simpla declaratie a asiguratului, furt prin inselatorie, furt cu intrebuintare de chei potrivite ori originale, cu exceptia cazurilor in care cheile originale au fost obtinute prin acte de talharie.
- prin neasigurarea corespunzatoare a portilor si usilor de acces, ferestrelor sau a altor deschideri exterioare ale locuintei asigurate, cu sisteme de inchidere corespunzatoare (dupa caz: broaste, yale, lacate, zavoare asigurate cu lacat);
- prejudicii produse in cazul riscului de apa de conducta si refulare:
- ca urmare a lucrarilor de reparatii la instalatii sau a lucrarilor de reparatii la Cladiri, necesare ca urmare a interventiei la acestea;
- cu ocazia probelor tehnice sau a celor efectuate dupa orice interventie asupra instalatiilor;
- altor conducte / instalatii decat cele care echipeaza locuinta asigurata (ex.: conductele stradale si cele ce fac legatura cu instalatia de canalizare a cladirii);
- ca urmare a inghetarii apei din rezervoare, conducte, instalatii si vase din incaperi neincalzite corespunzator, datorita neglijentei asiguratului.
- Pe langa excluderile de mai sus, in cazul asigurarii de raspundere civila, asiguratorul nu acorda despagubiri nici pentru:
- prejudicii de orice fel referitoare la persoana asiguratului sau la bunurile acestuia ori la bunurile detinute de asigurat spre pastrare, folosinta ori in grija sau custodie, precum si pentru bunuri vandute dar nepredate inca;
- prejudicii provenind din sau in legatura cu raspunderea care se naste din orice contract sau intelegere scrisa, verbala sau subinteleasa;
- pretentii de despagubire rezultate din sau in legatura cu daunele morale;
- prejudicii produse ca urmare a comiterii unor infractiuni, exceptand infractiunea de distrugere din culpa, vatamare corporala din culpa sau ucidere din culpa comise ca urmare a producerii unuia sau mai multora dintre riscurile asigurate / pachetele de riscuri mentionate (bifate) expres in specificatia politei;
- amenzi de orice fel, penalitati, dobanzi precum si cheltuieli de judecata la plata carora ar fi obligat asiguratul prin hotarare penala, precum si cheltuieli de executare a hotararilor privind plata despagubirilor;
- prejudicii provocate de sau in legatura cu manuirea, tratarea si/sau utilizarea azbestului;
- prejudicii cauzate direct sau indirect de infiltratii, poluare sau contaminare a aerului, solului, apei sau a oricarui bun;
- prejudicii cauzate direct sau indirect de neinchiderea robinetelor instalatiilor;
- prejudicii cauzate direct sau indirect de activitati de constructii, consolidari sau demolari efectuate de asigurat sau de alta persoana fizica sau juridica;
- pretentii de despagubiri pentru daune de care raspunde asiguratul in legatura cu orice autovehicul, utilaj sau vehicul indiferent daca este sau nu autorizat sa circule pe drumurile publice, este sau nu supus inmatricularii/inregistrarii, este sau nu prevazuta prin lege obligativitatea incheierii asigurarii de raspundere civila si indiferent daca este proprietatea asiguratului, imprumutat, inchiriat sau condus de acesta, precum si pentru daune cauzate de sau in legatura cu folosinta unei piese sau mecanism care face parte sau care este atasata sau care are legatura cu orice vehicul cu motor sau remorca;
- pretentii de despagubiri pentru daune de care raspunde asiguratul in legatura cu orice ambarcatiune sau mijloc de transport (aerian sau pe apa), proprietate a asiguratului, imprumutat, inchiriat sau condus de acesta, precum si pentru daune cauzate de sau in legatura cu folosinta unei piese sau mecanism care face parte sau care este atasata ori care are legatura cu orice ambarcatiune sau mijloc de transport mentionat mai sus;
- pretentii de despagubiri pentru daune de care raspunde asiguratul in legatura cu descarcarea sau incarcarea oricarui mijloc de transport mentionat mai sus sau a oricarei remorci;
- prejudicii provocate de asigurat in situatia in care acesta se afla sub influenta narcoticelor, substantelor excitante sau alcoolului;
- pretentii de despagubire rezultate din sau in legatura cu daune cauzate de persoane aflate ocazional la locuinta asigurata;
- pretentii de despagubire rezultate din sau in legatura cu daune cauzate de Animale.
- Costuri / cheltuieli excluse - asiguratorul nu acorda despagubiri pentru costuri / cheltuieli necesare pentru transformarea sau imbunatatirea starii locuintei / bunurilor continute in comparatie cu cea de dinaintea producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat, cele pentru remedierea unor deteriorari sau distrugeri produse de cauze necuprinse in asigurare si nici cele pentru reconditionari, reparatii sau restaurari nereusite.
La polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., nu exista si nu se pot atasa clauze de asigurare prin care pot fi preluate in asigurare riscuri suplimentare.
Principalele obligatii pe care asiguratul le are prin polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad de la OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. sunt:
- Inaintea intrarii in vigoare a asigurarii si in timpul derularii acesteia:
- sa raspunda in scris la solicitarile asiguratorului cu privire la imprejurarile referitoare la risc pe care le cunoaste si sa se conformeze recomandarilor facute in scris de asigurator privind masurile de prevenire a daunelor;
- sa comunice in scris catre asigurator orice modificare aparuta referitor la adresa sediului / domiciliului / resedintei sale, precum si orice modificari ale imprejurarilor referitoare la risc de indata ce a luat cunostinta de acestea, atat inainte cat si dupa inceperea raspunderii asiguratorului;
- sa ia pe seama sa, potrivit cu imprejurarile, toate masurile de prevenire suplimentare pentru evitarea producerii sau aparitiei unor daune;
- sa nu faca si/sau sa nu permita modificari care ar duce la majorarea riscului, cu exceptia cazului in care, in urma indeplinirii obligatiei de la alineatul precedent, asiguratorul confirma in scris continuarea asigurarii;
- sa achite obligatiile de plata a primei de asigurare / ratelor de prima, in cuantumul si la datele scadente stabilite in specificatia politei;
- sa permita reprezentantilor asiguratorului sa efectueze inspectiile de risc, oricand acestia considera necesar;
- in cazul riscului de inundatie si/sau fenomene atmosferice sa scoata din functiune instalatiile si/sau echipamentele electrice in cazul unui pericol iminent de inundatie sau in cazul in care, ca urmare a producerii unor deschizaturi in Cladiri in urma unei furtuni, ploi torentiale sau grindine, apa a inceput sa patrunda in interiorul cladirii asigurate sau in care se afla bunuri asigurate;
- in cazul riscului de apa de conducta si de refulare:
- sa se conformeze dispozitiilor legale si sa tina cont de indicatiile asiguratorului in ceea ce priveste masurile speciale impotriva gerului, montarea unor instalatii suplimentare, modificari ori inlocuiri ale conductelor oricaror instalatii prin care circula apa;
- sa inchida, sa goleasca si sa mentina golite instalatiile aferente cladirilor nefolosite sau partilor nefolosite de cladire cu posibilitati de separare a alimentarii cu apa.
- in cazul riscului de prabusire de corpuri, daca devine previzibila prabusirea de corpuri (exemple: copac uscat sau stalp avariat in vecinatatea locuintei asigurate si pentru care exista pericolul de prabusire peste locuinta asigurata), sa anunte deindata organele abilitate (dupa caz: primaria, statiile locale de distributie a energiei electrice etc) cu privire la situatiile aparute, in scopul intreprinderii de actiuni specifice necesare eliminarii acestor riscuri;
- in cazul riscului de furt, in eventualitatea absentei asiguratului de la locuinta asigurata, portile, usile de acces in locuinta, ferestrele si celelalte deschideri prin care se poate avea acces in locuinta asigurata, sa fie tot timpul incuiate cu dispozitive de inchidere, iar toate sistemele de siguranta existente in momentul incheierii asigurarii sau asupra carora se cade de acord ulterior - in special sistemele de alarma antifurt - sa fie bine intretinute si mentinute in stare de functionare.
- in cazul asigurarii de raspundere civila:
- sa comunice catre asigurator, in scris, pretentiile formulate de cei pagubiti si sa depuna la asigurator orice acte primite in legatura cu aceste pretentii;
- sa nu recunoasca nici o raspundere si sa nu faca nici o oferta, promisiune, tranzactie sau plata fara acordul scris al asiguratorului;
- sa permita asiguratorului sa faca investigatii referitoare la cauza si intinderea daunelor;
- sa anunte de indata asiguratorul ca a fost actionat in judecata si sa se apere in proces tinand seama si de eventualele recomandari facute de asigurator, inclusiv cu privire la angajarea unui aparator in toate fazele procesuale.
- In cazul producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat:
- sa instiinteze de indata, potrivit evenimentului asigurat, unitatile de pompieri, politia sau alte organe abilitate prin lege, cele mai apropiate de locul producerii sau aparitiei evenimentului, cerand intocmirea de acte cu privire la cauzele si imprejurarile producerii sau aparitiei evenimentului, la daunele provocate, precum si la precizarea eventualilor vinovati;
- sa ia, pe seama asiguratorului si in cadrul limitei de raspundere pentru care s-a incheiat polita, potrivit cu imprejurarile, toate masurile necesare pentru limitarea daunelor;
- sa instiinteze in scris asiguratorul despre producerea sau aparitia evenimentului asigurat, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 48 de ore de la momentul in care a cunoscut sau trebuia sa cunoasca producerea sau aparitia acestuia, precizand seria, numarul si data emiterii politei, precum si locul unde se afla bunurile avariate sau distruse si/sau dupa caz persoanele vatamate;
- sa trimita in scris la asigurator pretentiile de despagubire in termen de 10 zile de la momentul in care a cunoscut sau trebuia sa cunoasca producerea sau aparitia evenimentului asigurat, dand informatii despre natura daunei, locul, data, ora, cauzele si imprejurarile producerii sau aparitiei evenimentului asigurat, marimea prejudiciului suferit; Asiguratorul este indreptatit sa nu acorde despagubiri daca datorita nerespectarii acestei obligatii nu s-au putut determina cauzele producerii daunei si marimea acesteia;
- sa puna deindata la dispozitia asiguratorului toate actele incheiate de organele abilitate, documentele si evidentele necesare, precum si orice alte detalii, probe si dovezi care au relevanta pentru stabilirea dreptului la despagubire si a despagubirii cuvenite, sau care sunt solicitate de asigurator;
- sa ia toate masurile si sa indeplineasca toate formalitatile pentru conservarea dreptului la regres al asiguratorului fata de tertii vinovati de producerea daunei;
- sa faca dovada interesului asigurat;
- In cazul in care polita este semnata de un contractant, acesta va trebui sa respecte obligatiile care deriva din polita, in afara celor care prin natura lor nu pot fi respectate decat de asigurat.
- Asiguratului / Beneficiarului ii este opozabila neindeplinirea de catre contractant a obligatiilor asumate prin polita.
- Respectarea si indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor prevazute in polita si a recomandarilor asiguratorului facute in scris, preced orice raspundere a asiguratorului in legatura cu plata despagubirii.
Principalele obligatii, pe care OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. le are in calitatea sa de asigurator, prin polita de asigurare facultativa pentru locuinte - EXTRApad, sunt:
- sa puna la dispozitia asiguratului sau contractantului asigurarii informatii complete si corecte in legatura cu polita de asigurare, atat inaintea incheierii, cat si pe durata derularii acestuia;
- sa emita polita de asigurare daca locuinta indeplineste conditiile de asigurabilitate;
- sa elibereze, la cerere, un duplicat al politei de asigurare, in cazul in care originalul a fost pierdut sau distrus;
- sa pastreze confidentialitatea informatiei despre asigurat, de care a luat cunostinta in procesul asigurarii;
- sa primeasca avizarile de dauna;
- sa constate si sa estimeze valoarea pagubelor dupa producerea riscurilor asigurate, in baza documentelor primite de la asigurati/pagubiti;
- sa emita oferte de despagubire;
- sa plateasca despagubirile cuvenite celor in drept la termenele stabilite;
- sa ramburseze asiguratului cheltuielile aferente limitarii pagubelor legate de producerea evenimentului asigurat.
- Evaluarea daunelor se face de catre asigurator, direct sau prin imputerniciti, impreuna cu asiguratul sau imputernicitii sai, inclusiv prin experti, in baza documentelor si informatiilor furnizate de asigurat.
- In cazul in care, cu ocazia reparatiei sau restaurarii locuintei / bunurilor avariate rezulta si alte avarii aparute ca urmare a producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, asiguratul trebuie sa instiinteze asiguratorul, in vederea efectuarii unei constatari suplimentare.
- Despagubirea cuvenita se calculeaza la producerea sau aparitia fiecarui eveniment asigurat, prin deducerea din cuantumul daunei a fransizei prevazute in specificatia politei.
- Asiguratorul nu despagubeste taxele platite de asigurat / beneficiar in strainatate sau in Romania si pe care acesta are dreptul sa le recupereze conform legii (ex.: T.V.A. etc.).
- La cererea expresa a asiguratului, asiguratorul poate sa acorde avansuri din despagubiri pe baza unui antecalcul dar numai ca urmare a unei daune deja constatate.
- Asiguratorul este indreptatit:
- sa nu acorde despagubiri daca:
- asiguratul / contractantul nu si-a indeplinit obligatiile decurgand din polita;
- dauna s-a produs in perioada de suspendare a efectelor juridice ale politei;
- asiguratul este de rea credinta inainte de sau dupa producerea sau aparitia oricarui eveniment asigurat;
- in declaratiile asiguratului / contractantului / beneficiarului sau ale reprezentantilor acestuia, care au stat la baza incheierii politei de asigurare sau care sunt facute cu ocazia cererii de despagubire ori cu oricare alt prilej, se constata neadevaruri, falsuri, aspecte frauduloase, exagerari sau omisiuni care conduc la inducerea in eroare a asiguratorului;
- asiguratul nu a comunicat deindata schimbarea imprejurarilor privind riscul;
- asiguratul nu a respectat recomandarile asiguratorului, iar din constatarile facute ulterior producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat rezulta ca, din acest motiv, dauna nu a putut fi evitata sau a fost favorizata, ori ca dauna s-a marit, pentru partea de dauna care s-a marit;
- asiguratul / beneficiarul nu prezinta dovezi suficiente pentru justificarea dreptului sau la plata despagubirii;
- in legatura cu producerea sau aparitia oricarui eveniment asigurat s-a declansat urmarirea penala impotriva asiguratului sau reprezentantului legal, administratorilor, directorilor, asociatilor, pana la finalizarea procesului penal;
- daunele la bunurile asigurate au fost produse sau agravate, pentru partea de dauna care s-a marit, ca o consecinta directa a nerespectarii dispozitiilor legale referitoare la autorizarea, construirea, productia, receptia, exploatarea bunurilor asigurate; astfel, aceasta prevedere nu opereaza in situatia in care dauna s-ar fi produs oricum si indiferent de respectarea sau nerespectarea dispozitiilor legale mentionate anterior.
- sa initieze, dupa plata despagubirii si in limita acesteia, actiune de regres impotriva persoanelor vinovate de producerea sau marirea daunei, pentru partea de dauna care s-a marit.
- sa nu acorde despagubiri daca:
- In cazul politelor de asigurare care au ca obiect bunuri mobile / imobile gajate / ipotecate in favoarea unui creditor, dreptul la despagubire stabilit conform politei fiind cesionat de catre asigurat creditorului, in caz de dauna, despagubirea va fi platita direct creditorului respectiv, pana la concurenta valorii dreptului sau de la momentul platii despagubirii, instiintand in scris asiguratul / beneficiarul despre aceasta, iar asiguratului / beneficiarului i se achita numai eventuala diferenta. Cu acordul expres al creditorului, despagubirea poate fi acordata asiguratului / beneficiarului.
- Daca legea nu prevede altfel, despagubirea va fi platita in termen de 15 zile de la data finalizarii instrumentarii dosarului de dauna.
- Despagubirea cuvenita se plateste in Romania, astfel:
- Pentru politele la care prima de asigurare a fost platita in Lei (RON), despagubirea se plateste in Lei (RON). In situatia in care documentele de plata sunt in valuta despagubirea cuvenita se va determina prin aplicarea cursului valutar de referinta din ziua producerii evenimentului asigurat,
- Pentru politele la care prima a fost platita in valuta:
- pentru cazul daunei totale despagubirea cuvenita se achita in aceeasi valuta in care a fost platita prima de asigurare sau in alta valuta agreata de parti;
- pentru cazul daunei partiale despagubirea cuvenita se achita in valuta pentru documentele de plata in valuta, respectiv in Lei (RON) pentru documentele de plata in Lei (RON).
- Indiferent de valuta in care s-a platit prima de asigurare (Lei/RON sau alta valuta), orice transformare de curs de schimb valutar se va face la cursul de referinta BNR din ziua producerii evenimentului asigurat.
- In caz de deces al asiguratului / beneficiarului, asiguratorul se obliga sa plateasca despagubirea cuvenita persoanelor indreptatite, respectiv succesorilor.
- Prin plata despagubirii se sting orice pretentii ale asiguratului sau, dupa caz, beneficiarului, fata de asigurator, in legatura cu dauna respectiva.
- Persoanele pagubite se pot indrepta impotriva persoanelor responsabile de producerea daunei, potrivit dreptului comun, pentru tot ceea ce depaseste despagubirea cuvenita conform politei.
- Evaluarea daunelor si plata despagubirilor se fac in functie de starea locuintei / bunului din momentul producerii sau aparitiei evenimentului asigurat, pe baza documentelor referitoare la cauzele, imprejurarile si consecintele producerii sau aparitiei evenimentului asigurat (si daca este cazul, a oricaror alte documente solicitate de asigurator, pe care asiguratul are obligatia legala de a le detine) precum si de marimea daunei.
- Despagubirea cuvenita nu poate depasi nici cuantumul daunei, nici suma asigurata si nici valoarea de asigurare a locuintei / anexelor / bunurilor (mobile sau imobile) la data producerii sau aparitiei evenimentului asigurat.
- Prin cuantumul daunei se intelege:
- in caz de dauna totala, valoarea de asigurare din momentul producerii sau aparitiei oricarui eveniment asigurat, a locuintei / anexelor / bunurilor distruse sau disparute, din care se scade valoarea la aceeasi data a eventualelor resturi ce se mai pot intrebuinta si valorifica;
- in caz de dauna partiala, costul reparatiei partilor componente sau pieselor avariate ori costul de inlocuire, reconditionare sau restaurare, in limita valorii de asigurare a locuintei / anexelor / bunurilor asigurate la momentul producerii daunei, din care se scade valoarea resturilor ce se mai pot intrebuinta si valorifica; manopera, transportul, autorizatiile si alte taxe ocazionate de si necesare la efectuarea reparatiilor sunt luate in calculul cuantumului despagubirii integral dar materialele de constructii sau orice alte materiale sau piese folosite in cadrul reparatiei sunt luate in calculul cuantumului despagubirii cu scaderea uzurii;
- prin exceptie de la prevederile paragrafului precedent, in cazul finisajelor interioare si exterioare ale locuintei (exemple: tencuieli, zugraveli, vopsitorii, lambriuri, tapet, faianta), precum si in cazul pardoselilor interioare (exemple: covor PVC, parchet, gresie, granit) se va despagubi costul integral al refacerii suprafetelor afectate, la preturile uzuale de piata.
- In cazul locuintelor asigurate la valoare de piata, daca au teren aferent in proprietate avand suprafata cel putin egala cu suprafata minima de teren prevazuta de lege pentru a putea beneficia de autorizarea construirii de locuinte, in cazul daunei totale, cuantumul daunei va reprezenta valoarea reala a locuintei din momentul producerii sau aparitiei evenimentului asigurat, din care se scade valoarea la aceeasi data a eventualelor resturi ce se mai pot intrebuinta si valorifica.
- In cazul asigurarii locuintei la valoarea de piata iar valoarea reala este mai mica decat valoarea de piata, pentru daune partiale, cuantumul daunei este limitat la valoarea reala.
- In cazul asigurarii locuintei la valoare de inlocuire, despagubirile se acorda fara a se tine cont de uzura.
- Indeplinirea obligatiei asiguratorului de a acorda despagubirea la valoarea de inlocuire (pentru locuinte), este conditionata de vechimea locuintei asigurate, la data evenimentului asigurat, astfel:
- max. 30 de ani, in cazul constructiilor din beton armat si caramida;
- max. 20 de ani, in cazul constructiilor din alte materiale (ex.: lemn).
- Daca vechimea constructiei, la momentul evenimentului asigurat (considerata din momentul receptiei / darii in exploatare) depaseste limitele mentionate anterior, stabilirea despagubirilor se va face in limita valorii reale la data producerii evenimentului asigurat, cu scaderea uzurii.
- Valoarea resturilor ce se mai pot intrebuinta si valorifica se determina de asigurator pe baza preturilor de catalog si a preturilor practicate pe piata locala. in cazul in care partile nu cad de acord asupra valorii resturilor ce se va scadea din despagubire, se procedeaza astfel:
- in cazul avarierii bunurilor imobile - se poate efectua o expertiza independenta pentru determinarea valorii resturilor recuperabile si valorificabile.
- in cazul avarierii bunurilor mobile - asiguratorul poate efectua plata despagubirilor fara scaderea valorii resturilor recuperabile dar bunul afectat de dauna din care rezulta aceste resturi va intra in proprietatea asiguratorului; daca asiguratorul nu solicita in termen de 60 de zile de la plata despagubirii predarea acestui bun, atunci asiguratul va ramane proprietarul bunului respectiv.
- La stabilirea cuantumului daunei se considera preturile uzuale de piata. Acestea nu includ adaosuri pentru munca prestata in regim exceptional (exemple: adaosuri datorate muncii in regim de ore suplimentare, zile libere sau sarbatori legale, transport rapid sau aerian, alte prestatii in regim de urgenta).
- In cazul avarierii unui ansamblu sau subansamblu, la calculul cuantumului daunei se ia in considerare numai inlocuirea / repararea partilor componente care au fost avariate, chiar daca in cadrul reparatiei se inlocuieste / repara intregul ansamblu / subansamblu. Face exceptie de la aceasta prevedere situatia in care la reparatie piesa / partea componenta avariata nu se poate inlocui individual ci numai impreuna cu ansamblul / subansamblul din care face parte.
- In cazul refacerii finisajelor cladirilor precum si in cazul pardoselilor interioare ca urmare a producerii evenimentului asigurat, despagubirile se vor acorda proportional cu suprafetele afectate; pentru zugraveli sau vopsiri ale peretilor se va despagubi costul refacerii acestora pentru intreaga incapere daca prin reparatie nu se poate asigura aceeasi calitate si nuanta pentru toata incaperea sau daca este afectata minim 80% din suprafata incaperii.
- Partile componente sau piesele avariate se pot inlocui numai daca valoarea reparatiilor egaleaza sau depaseste valoarea reala a acestora ori daca procesele tehnologice existente nu permit reparatia.
- Pentru riscul de furt:
- In cazul in care inainte de plata despagubirii, bunurile furate au fost gasite, despagubirea se acorda numai pentru eventualele daune aparute ca urmare a furtului.
- Plata despagubirii se face numai cu conditia ca asiguratul sa dea o declaratie prin care se obliga sa restituie total sau partial, dupa caz, despagubirea primita, daca, dupa plata despagubirii, bunurile sau o parte dintre acestea au fost gasite; cuantumul restituirii va fi egal cu valoarea bunurilor gasite, din care se scade, daca este cazul, valoarea daunelor produse bunurilor respective. Prin acordul partilor asiguratorul poate prelua (partial sau in totalitate) bunurile furate gasite, caz in care asiguratul va putea ramane in posesia despagubirii primite aferente acestor bunuri.
- Asiguratorul acorda despagubiri numai in cazul in care organele de politie confirma, in scris declansarea urmaririi penale, faptul ca bunurile nu au fost gasite dupa trecerea termenului de 30 de zile calendaristice de la declararea furtului sau, dupa caz, starea in care acestea au fost gasite.
- Dreptul la despagubire in caz de dauna, in conditiile prevazute in polita, apartine asiguratului iar contractantul nu poate exercita acest drept chiar daca este in posesia politei, cu exceptia cazului in care este imputernicit in acest sens de catre asigurat.
- In cazul asigurarii de raspundere civila:
- despagubirile se stabilesc pe baza intelegerii tripartite dintre asigurat, beneficiar si asigurator, sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, investita cu formula executorie. Tranzactia incheiata intre asigurat si beneficiar cu privire la plata despagubirilor nu obliga asiguratorul la nici un fel la plata, nefiindu-i opozabila.
- Stabilirea despagubirilor pe baza intelegerii dintre parti (pe cale amiabila) se poate face numai daca din actele intocmite de organele competente si din instiintarea asiguratului rezulta cu certitudine raspunderea civila a acestuia pentru producerea daunelor, iar persoana pagubita face dovada prejudiciului suferit.
- despagubirile nu pot fi stabilite pe baza intelegerii dintre parti, in cazul in care:
- nu pot fi elucidate cauzele si imprejurarile producerii evenimentului asigurat, persoana raspunzatoare de producerea daunelor, sau cuantumul acestora;
- persoana pagubita formuleaza pretentii de despagubiri ce se cuvin sub forma de prestatii banesti periodice (ex.: pensie de intretinere), precum si in cazul in care pentru aceste prestatii se solicita o suma globala.
- In cazul in care producerea unui eveniment asigurat se datoreaza actiunii simultane sau succesive a mai multor persoane, asiguratorul acorda despagubiri conform procentului de culpa al asiguratului rezultat din documentele emise de organele competente si/sau declaratii de martori.
- In situatiile de culpa comuna masura raspunderii fiecarei persoane vinovate de producerea evenimentelor asigurate va fi cea rezultata din actele emise de organele competente. In cazul in care din aceste acte nu rezulta masura raspunderii fiecarei persoane, aceasta se va stabili in cote egale in raport cu numarul partilor implicate in producerea evenimentului asigurat. In cazul in care beneficiarul a contribuit din culpa la producerea evenimentului asigurat sau la marirea daunei, asiguratul va fi tinut raspunzator numai pentru partea din dauna pe care a produs-o.
- Despagubirea nu poate depasi nivelul limitelor de raspundere asumate prin polita.
- In cazul daunelor produse bunurilor (mobile sau imobile), despagubirea nu poate depasi valoarea reala a bunurilor la data producerii evenimentului asigurat.
- In cazul daunelor materiale, daca bunurile avariate sau distruse pentru care se datoreaza despagubiri fac obiectul unor polite de asigurare de bunuri, asiguratorul acorda despagubiri beneficiarului in limita diferentei dintre cuantumul daunei si despagubirile platibile la asigurarile incheiate.
- In cazul decesului sau vatamarii corporale a unor persoane, asiguratorul plateste indemnizatia la care persoana prejudiciata are dreptul conform politei de asigurare independent de despagubirile ce se acorda in baza unei eventuale asigurari facultative de accidente de persoane.
- In cazul in care, prin hotarare judecatoreasca, asiguratul este obligat la plata unei prestatii banesti periodice, asiguratorul va plati suma stabilita prin aceasta hotarare in aceeasi forma, pana la concurenta sumei stabilite sau a limitei de raspundere stabilita prin polita, care este atinsa mai intai.
- Daca dupa stabilirea prestatiei periodice starea persoanei vatamate s-a imbunatatit, asiguratorul va comunica in scris ca inceteaza plata despagubirilor pana la pronuntarea unei alte hotarari judecatoresti. Asiguratul sau, dupa caz, asiguratorul (daca a fost parte in proces) va solicita instantei micsorarea cuantumului sumelor prestatiilor periodice sau incetarea platii acestora, pe baza documentelor emise de organele competente.
- Asiguratorul plateste despagubirea cuvenita nemijlocit beneficiarului, instiintand despre aceasta in scris pe asigurat, in masura in care beneficiarul nu a fost despagubit de asigurat. Despagubirea se plateste asiguratului, cu conditia ca aceasta sa fie justificata de acesta si recunoscuta de asigurator in cazul in care asiguratul dovedeste ca a despagubit pe beneficiar.
- In cazul daunelor materiale, ca si in cazul decesului sau vatamarii corporale, cand organele competente nu au emis acte privitoare la cauzele si imprejurarile in care s-a produs raspunderea civila a asiguratului, precum si privitoare la prejudiciu, acestea pot fi dovedite catre asigurator prin orice mijloace legale de proba, inclusiv declaratii ale martorilor.
- In cazul vatamarii corporale asiguratorul acorda numai despagubirea care depaseste cuantumul indemnizatiei primite in cadrul asigurarii sociale sau din fondurile angajatorului, fata de veniturile nete ale persoanei vatamate.
- In situatia in care persoana vatamata nu beneficiaza de drepturile sociale prevazute la alineatul de mai sus, despagubirea va avea la baza o adeverinta de venituri in ultimele 6 luni lucrate premergatoare evenimentului, emisa de organele competente (administratia financiara sau angajatorii).
- Asiguratorul este indreptatit sa initieze, dupa plata despagubirii si in limita acesteia, actiune de recuperare impotriva persoanelor vinovate de producerea sau marirea daunei, pentru partea de dauna care s-a marit, in situatia in care ulterior platii despagubirii se constata ca, in baza prevederilor politei, aceasta nu trebuia acordata, inclusiv in situatia in care hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila in temeiul careia s-au acordat despagubiri este schimbata, in tot sau in parte, prin promovarea unei cai extraordinare de atac.
Notificare daune:
Call Center Constatare daune - NON STOP -
Tel: 021.9669 - pentru apeluri efectuate din tara
Tel: 004.021.777.9669 - pentru apeluri efectuate din strainatate
- de LUNI pana DUMINICA -
Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.
Asiguratorul este exonerat de raspundere pentru partea din dauna ce ramane, in sarcina asiguratului fata de tertii prejudiciati, asiguratul raspunzand fata de acestia pentru partea din prejudiciu neacoperita prin asigurare.
Dreptul asiguratilor la despagubiri, se stinge in termen de 2 ani de la producerea riscului asigurat.
Denuntarea contractului de asigurare se poate efectua de catre oricare dintre parti numai cu notificarea prealabila a celeilalte parti, care trebuie transmisa cu cel putin 20 de zile calendaristice inainte ca denuntarea sa-si produca efectele.
Persoanele care obtin sau incearca prin orice mijloace sa obtina pe nedrept despagubiri din asigurare sau cele care inlesnesc asemenea fapte se pedepsesc potrivit legii penale ori de cate ori fapta intruneste elementele unei infractiuni, iar despagubirile necuvenit obtinute se recupereaza de la acestea.
Modificarea politei de asigurare se poate face numai prin intelegere scrisa intre parti.
Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral de catre fiecare parte in conditiile expres mentionate.
Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.
Polita mentioneaza expres ca asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.